1921

I början av året befinner sig Alex Weimark fortfarande utomlands. Elitboxarna har nu lämnats utan sin tränare i drygt ett halvår och SM börjar närma sig. En viss aktivitet upprätthålls dock av Oscar Donald och Axel Johnsson.

Årets första tävling i Cirkus arrangeras av IF Linnéa. Djurgården deltar endast med några av sina mindre namnkunniga boxare då man inte vill riskera några skador inför SM. Värt att notera är i alla fall "Myran" Erikssons fina insats med tre segrar på fyra matcher mot bra motstånd.


Djurgårdsboxare i lokalen på Stockholms Stadion 1920/1921. På bilden syns bl.a. Oskar Kjällander (ö r mitten) och på mittersta raden fr .v. Oscar Andrén (1:a), John Pettersson (3:e), David Lindén (4:e) och till höger om honom Gustaf "Myran" Eriksson.

Antalet anmälda till SM är stort (96 st) och för att klara av arrangemanget på tre dagar tvingas SBF införa en kvaltävling. En ny (åttonde) viktklass har införts, pappersvikt. Den kommer snart att döpas om till flugvikt som i de flesta andra länder (men under ganska lång tid kommer båda uttrycken att förekomma). Tage Bergman (P), Oscar Andrén (B), Gustaf "Gurra" Bergman och Erik Viktorin (Fj), Oskar "Kille" Kjällander (L), Gustaf "Bagarn" Karlsson (M), David Lindén (LT) och John Pettersson (T) är alla direktkvalificerade till SM. Gustaf "Myran" Eriksson, N Sjöberg och bröderna Tage och Tore Bergvall tvingas alla att kvala. Både "Myran" och Tage "Turf" Bergvall klarade kvalet galant. Djurgården fick även en tredje plats som togs av Tore Bergvall.


Oskar Kjällander, svensk mästare i lättvikt och Oscar Andrén, silvermedaljör i bantamvikt 1921.

Ett par veckor innan SM anländer Weimark till Stockholm och ett intensivt träningsläger genomförs innan SM på hans institut för att slipa formen. Han lyckas snabbt få fart på de flesta vilsna själar som farit omkring som yrväder i träningslokalen under det senaste halvåret och klubben gör till slut ett bättre SM än förra året. Tyvärr väger flera av boxarna för mycket och bröderna Bergvall och fjolårets silvermedaljör i fjädervikt Erik Viktorin kommer inte till start. Bröderna Tage och "Gurra" Bergman tvingas båda gå upp en viktklass. Samtliga fjolårsmästarna är anmälda och Gurra Bergman ställs direkt mot den regerande lättviktsmästaren Olle Johansson från Hammarby, och vinner matchen efter två extraronder. I semifinalen ställs han mot klubbkamraten "Kille" Kjällander men avstår till dennes fördel då han ansågs ha bättre chans i finalen. Denna vinner nu Kjällander ganska komfortabelt över Bertil Dahlöf från ÖIS efter att ha slagit ner sin motståndare vid flera tillfällen i andra och tredje ronden. Djurgården har ytterligare tre boxare i final. I en av dessa, bantamviktsfinalen, möts Oscar Andrén och Alex Kvist från Solna BK. Matchen blir en av turneringens bästa där Andrén förlorar ytterst knappt. Fjolårsmästaren David Lindén möter Wessman från Hammarby i turneringens värsta match. Båda boxarna varnas två gånger i första ronden då de mer brottas än boxas. I andra ronden diskvalificeras båda två och inget pris delas ut i denna klass. Det är första och enda gången något sådant inträffat i svensk amatörboxning. John "Djurgårds-Pelle" Pettersson är en ganska färsk boxare som i tungviktsfinalen ställs mot fjolårets silvermedaljör och gör sin bästa match i karriären. Efter en mycket bra första rond tvingas han dock att ge upp i andra ronden då konditionen inte räckte till. Bagarn Karlsson tar sig till semifinal men där blir slutsegraren Roland Morberg för svår. Slutfacit blir en guldmedalj och två silvermedaljer.


Annons i DN för Djurgårdens och IF Linnéas gemensamma tävling på Cirkus 1921.

I mars genomför DIF och Linnéa en sedan länge planerad turnering på Cirkus. Klubbarna har sedan 1919 haft ett ganska stort samarbete men efter klubbmatchen i slutet på förra året verkar nu relationen vara ganska frostig och detta blir det sista arrangemanget klubbarna gör tillsammans på drygt två och ett halvt år. Oscar Andrén får här möta Alex Kvist igen som han förlorade mot i SM-finalen nyligen. Båda har gått upp en viktklass och boxar nu i fjädervikt. Detta verkar Andrén ha mått bäst av och han får nu omgående revansch. Till slut blir det en silvermedalj i turneringen.

Årets klubbmästerskap hålls i mitten på april och är denna gång förlagt till Auditorium. Auditorium är fullsatt och hela arrangemanget är en succé. Mästerskapet har föregåtts av kvalmatcher i klubblokalen eftersom antalet anmälningar var stort. Boxarna är uppdelade i två klasser, klass 1 (senior) och klass 2 (junior), och under fyra timmar boxas 24 matcher. Matcherna i klass 1 gäller klubbmästerskapet och följande blev klubbmästare: Sven Pettersson (pappersvikt), Tage Bergman (bantamvikt), Oscar Andrén (fjädervikt), Gustaf Bergman (lättvikt), Allan Höglund (weltervikt), Gustaf Karlsson (mellanvikt) och John Pettersson (tungvikt). Noterbart är att gamle Olle Wallander gör comeback i ringen. Han har inte boxats sedan det s.k. proffsräfset 1919 och förlorar klart welterviktsfinalen mot Allan Höglund. Proffsräfset var en process som följde efter bildandet av Svenska Boxningsförbundet (SBF) där man delade in boxarna i amatörer och proffs. Det blir det sista som händer under denna säsong då den inplanerade klubbmatchen mot Solna BK ställs in. Djurgården tycker att tiden är för knapp, man vill uppenbarligen inte riskera att fadäsen vid klubbmatchen mot Linnéa föregående år ska upprepas.


Sven Pettersson blev klubbmästare i pappersvikt 1921.

Under sommaren har sektionen som vanligt förlagt sin träning till Tranebergs IP tre kvällar i veckan. Många boxare sysslar också med andra idrotter. Speciellt uppmanas de att ägna sig åt fotboll och allmän idrott d.v.s. det vi idag kallar friidrott. Flera av de bästa boxarna tränar även på Weimarks institut. Under våren/sommaren har det också gått en hel del rykten om att boxare från sektionen ska göra en utbrytning och bilda en ny klubb eller byta klubb p.g.a. missnöje med klubbledningen men så sker inte och sektionen ser fram emot den nya säsongen med tillförsikt.

Internationellt är sommarens stora händelse i boxningsvärlden VM-matchen mellan Jack Dempsey och Georges Carpentier som även blir mycket omskriven i svensk press. En mycket tragisk händelse inträffar vid de s.k. dödsboxningarna i Stockholms Folkpark i Ingentingskogen. Sven Steiner gör debut som proffs och möter Erik Hultberg. Den senare kollapsar efter matchen och avlider senare.

Den 1 november byter Djurgården klubblokal. Lokalen på Stadion har blivit för trång. Den nya lokalen ligger under gymnastiksalen på Östermalms läroverk (Östra Real) och beskrivs som en av de bättre lokalerna för boxning. Här kan boxarna ha sin ring uppmonterad hela tiden (även brottarna kan ha sin matta framme). Den gamla lokalen i Sofiatornet övertas av Stockholms Kvinnliga Fäktklubb.

Även detta år arrangerar DIF en stor internationell tredagarsturnering på Cirkus, denna gång med gäster från Danmark. Arrangemanget får lovord i pressen som säsongens bästa. Djurgården matchar Oscar Andrén, Gurra Bergman och flera nya boxare. Bäst går det för Andrén som i finalen besegrar den danske mediegunstlingen Andres "Vidunderbarnet" Petersen. De skulle även komma att mötas senare i karriären, i Andréns proffsdebut, och även denna gång vann Andrén. Gurra Bergman besegrar först svenske mästaren Hjalmar Tancred men förlorar sedan finalen mot dansken Hans Nielsen. Bland debutanterna gör Bertil Westergren och Evert Karlsson bra ifrån sig. Den senare skall om ett par månader komma att vinna SM i bantamvikt. Annars är tävlingen mest känd för att Harry "HP" Persson från Solna BK här gör sin debut i ringen. Det sker mot den danske olympiske silvermedaljören Sören Pedersen och HP förlorar. Det är f.ö. den enda riktiga förlusten i HP:s korta amatörkarriär.

I slutet av detta år arrangeras det första juniormästerskapet. Antalet anmälningar är mycket stort och man delar upp mästerskapet i två omgångar där man tävlar i fyra viktklasser vid varje tillfälle. Den första omgången går i slutet av november och Djurgården skickar upp fyra pojkar i ringen. Bäst går det för Allan Nettelbladt som tar en silvermedalj i fjädervikt. Den andra omgången går faktiskt i början på januari 1922 och denna gång har klubben tre boxare med. Ragnar "Ragge" Rosberg tar även han silver efter att ha vunnit tre matcher på ett övertygande sätt men förlorat finalen knappt. Ragge får mycket beröm i pressen men den framtida boxningskarriären avstannar ganska snart. Istället blir han tränare och en framstående ledare i klubben. Juniorboxningarna blir en stor publikframgång. Ända långt in på 50-talet ska tävlingarna varje år komma att arrangeras på Cirkus vid jul- och nyårshelgen och nästan alltid inför utsålda hus.

Resultat 1921

Copyright © DIF Boxning