070-..............

Rivaliteten mellan Djurgården och IF Linnea

Vi gräver ibland i våra arkiv för att ge våra trogna följare lite historiska återglimtar från klubbens långa historia. Denna gång en längre artikel om rivaliteten mellan svensk amatörboxnings två klubbgiganter IF Linnéa och Djurgårdens IF. Det är de två äldsta nu existerande boxningsklubbarna, och har följts åt genom åren. Boxarna har mötts tusentals gånger och kämpat om många mästerskapstitlar vilket byggt upp rivaliteten mellan klubbarna.

IF Linnea, vilka är det undrar kanske de som inte är insatta i svensk boxning? Så låt oss börja med att titta närmare på klubben och relationen till Djurgården. Det finns många likheter men också betydande skillnader mellan klubbarna.

– Båda är ursprungligen flersektionsföreningar, Linnea bildades 1909 som en friidrottsförening och har haft 17 olika sporter på programmet under åren men numera är de flesta avsomnade och bara boxning och friidrott finns kvar med uppskattningsvis ett par hundra medlemmar. Djurgården är betydligt större och äldre, just nu finns 21 aktiva sektioner med ca 25 000 medlemmar (varav ca 800 tillhör boxningen)

– Klubbarna är pionjärer inom svensk amatörboxning vars strukturerade aktiviteterna påbörjades ungefär samtidigt. Djurgården bildade officiellt en avdelning för boxning hösten 1917, innan dess hade klubbens medlemmar varit engagerade i olika boxningsrelatetade aktiviteter sedan slutet av 1800-talet, såsom arrangera uppvisningar och matcher vid klubbfester samt organisera boxningsträning för medlemmarna, först vid sk boxningsinstitut och senare i sektionernas gemensamma klubblokal. Det kan även nämna att vi bla var med och bildade det första (kortlivade) boxningsförbundet 1912, att den första kända djurgårdsboxaren som i januari 1913 gick en match var Esse Schulman – han mötte amerikanen Kid Johnson på Riche i Stockholm, att vi redan 1916 skickade boxare utomlands (Danmark) för att tävla samt att vi 1919 var drivande i att bilda det nuvarande boxningsförbundet (även Linnéa deltog i processen.) IF Linnéas medlemmar var också tidiga med att engagera sig i boxningsaktiviteter, tex arrangera tävlingar och organisera boxningsträning på boxningsinstitut och i klubblokalen med början ca 1912/1913. Men dessa verkar inte ha varit speciellt omfattande och lades snabbt på is, först kring 1919 då man värvade ett antal boxare från en annan söderklubb tog verksamheten fart på allvar.

– Båda två är innerstadsklubbar, men har hela tiden varit verksamma i olika delar av stan. Djurgården har alltid huvudsakligen legat i norra och västra delarna dvs Vasastan, Östermalm och Kungsholmen medan linnéaiterna hållt till på Södermalm och söder om söder.

Som tidigare nämnts drog de organiserade aktiviteterna igång 1917 (DIF) respektive 1919 (IFL) vilket betyder att klubbarn har kämpat mot varandra i över 100 år. Vi ska här fokusera på ett par saker som drivit rivaliteten.

Jakten på SM-tecken – först till 100.

Den första SM-tävlingen arrangerades 1920 och sedan dess har exakt 100 mästerskap avgjorts. Initialt var Linnéaiterna starkast men ganska snart tog djurgårdarna kommandot under ledning av tränardemonen “Konte” Jonsson, och när 20-talet övergick i 30-tal var DIF i klar ledning. Under det följande decenniet svängde ledningen ett par gånger (“Konte” epoken i Linnéa och OT epoken i DIF) innan IFL drog ifrån under 1940-talet då bröderna Kreuger dominerade, en ledning Linnéa hade ända fram till början av 2010-talet. 2006 inleddes djurgårdens senaste storhetstid, mellan 2006 och 2015 tar vi ett 30-tal SM-tecken, och passerar Linnea igen efter knappt 70 år. I skrivandets stund då 100 SM-tävlingar har avverkats har Djurgårdens herrar vunnit precis 100 st SM-guld mot IF Linnéas 91 st.

Mästerskap i damboxning började att arrangeras 1994, här har IF Linnea ett klart övertag med 17 st guld mot djurgårdens 6 st.

Klubbmatcher

Boxningens guldålder i Sverige var på många sätt under 1920- och 1930-talet då publikintresset var enormt och antalet utövare stort, ofta fanns minst ett par boxare i varje viktklass i klubbarna. Då arrangerades matcher mellan klubbarna och serieboxning.

Den första officiella klubbmatchen mellan Djurgårdens IF och IF Linnéa arrangeras i Cirkus inför nästan fullsatta läktare 1920, den första i sitt slag i Sverige. I en klubbmatch ingick åtta boxningsmatcher – en i varje viktklass från flugvikt till tungvikt. Djurgården, agerar nonchalant och har ej förberett sig ordentligt och förlorar klart. I vissa viktklasser har vi inga boxare och får lämna walkover. Vi anmäls till boxningsförbundet av Linnéa och får betala tillbaka en del av vår vinst på arrangemanget. Det dröjer många år innan klubbarna möts igen.

Från och med 1925 arrangeras dessa derbyn mellan klubbarna årligen igen, alltid på trettondagen på Cirkus fram till 1932. Nästan alltid inför fullsatta läktare, ofta är biljetterna slutsålda lång i förväg och svartabörspriserna skyhöga precis innan matchstart. Det är prestigefulla sammandrabbningar som ingen klubb vill förlora och det spekuleras om lagupställningar och resultat flera dagar innan i tidningarna. Samtidigt är matcherna en av de viktigaste inkomstkällorna som klubbarna har.

Det går nu bättre för Djurgården men det är nästan alltid jämnt. Nedan följer en lista på officiella klubbmatcher mellan DIF och IFL och resultat (Dif:s siffror först):

1920 0-8

1925 4-4

1926 5-3

1927 5-3

1928 6-2

1929 3-5

1930 5-3

1931 3-5

1932 3-5

Utöver ovanstående lista har klubbarna möts i seriesammanhang ett par gånger, 1928 (Sexklubbsserien) och 1933 (Stockholms Boxningsserie) men det är mötena på trettondagen mellan 1925 och 1932 som är de legendariska uppgörelserna som fortfarande är omtalade bland boxningafficianados och klubbarnas supporters

De känsliga övergångarna och andra incidenter:

Övergångar mellan Stockholmsklubbar är naturligtvis ofta känsliga. Men när två högprofilerade gamla rivaler såsom IF Linnéa och Djurgården är inblandade kan det röra upp känslorna extra mycket .

När gamle djurgårdstränaren Konrad ”Konte” Jonsson gick till Linnéa följde många fd djurgårdsboxare med och kom att spela framträdande roller i Linnéa det kommande decenniet. Den mest kända av de boxare som värvades över var en ung Kurt ”Kryckan” Kreuger, som senare kom att vinna sex SM och ett EM guld 1947. En annan profil som tagit det förbjudna klivet mellan klubbarna var Badou Jack, som gick till Linnéa 2007 (han kom dock tillbaka året efter). Även Djurgården har värvat över ett par stjärnor från Linnéa bla Hamayak Shabazian 1988 och George Scott 1990.

En annan incident som spätt på rivaliteten mellan klubbarna inträffade 2000. Linnea stod utan lokal och hyrde in sig hos oss då ingen annan klubb ville ha dom som hyresgäster. Dom tackade för gästfriheten genom att en av deras landslagsboxare slog ner och skadade en djurgårdstränare allvarligt under träning. Efteråt försökte Linnéaledarna förringa händelsen och hanterade det hela nonchalant. Djurgården anmälde dock händelsen till boxningsförbundet och polisen. Boxaren stängdes av 18 månader och fälldes för misshandel och amatörkarriären var i princip över. Vi förlängde inte avtalet med dem.

Bild 1: Djurgårdens ”topnotchers” i klubbmatchen mot IF Linnéa 1928: John Pihl, Percy Almström, Harry Wolff, Sven Modigh, Olle Östling, Oskar Kjällander, Niels Eriksson och Nils Ramm.

Bild 2: Djurgårdens boxningsåtta vid trettondagsaftons klubbmatch mot IF Linnéa 1931. Från vänster: Gurra Bergman, John Andersson, Gerhard Karlsson, Harald Flodström, Sven Larsson, Sven Modigh, Gösta Palm, Kurt Kreuger och Sven Lidman.

Bild 3: Boxningstradition – annons i Idrottsbladet inför 1932 års drabbning i Cirkus mellan DIF och Linnéa.

Nyhetsarkiv