070-..............

1933

Under året framstod det ganska klart att Djurgården inte längre tillhörde landets absolut främsta boxningsklubbar. En titt i resultatlistan ger att antalet förluster vida överskred vinsterna och ingen boxare var – som tidigare brukligt – uttagen i något av de landslag som under vintern och våren boxade mot våra närmsta grannländer. Några mästerskapstitlar erövrades inte heller och aktiviteten gick också ner men var fortfarande så pass hög att mindre klubbar bara kunde drömma om att ha en liknande verksamhet.

Stockholm boxade under årets inledande vintermånader tre stadskamper mot Sundsvall, Oslo och Budapest och djurgårdsboxare deltog i samtliga av dessa. Den första matchen gick på bortaplan mot Sundsvall i mitten på januari. Det var f.ö. det första mötet städerna emellan och Lennart Andersson deltog i weltervikt. Han mötte landslagsmannen Helge Nilsson med en poängförlust som facit. Stockholm förlorade även den totala kampen med 3-5. I det årliga dubbelutbytet med Oslos A- och B-juniorer i slutet av januari deltog Tor Almér. Den första dagen boxade han inledningsvis bra mot Anders Larsen som i svensk press beskrevs som det Norska lagets bäste pugilist men gick på ett hårt slag i tredje ronden, räknades ut och blev liggandes på canvasen ett bra tag. Stadskampen mot de norska A-juniorerna slutade oavgjort, 4-4. Dagen efter var Almér uppe i ringen igen. Han kunde inte göra sig själv rättvisa efter den hårda knockouten dagen innan och han förlorade även den andra matchen, denna gång på poäng. Stockholm vann med 7-1. Den sista stadsmatchen gick mot Budapest som skickat ett mycket bra lag med ett par EM och OS medaljörer. Gerhard Karlsson deltog i lätt tungvikt och mötte Lajos Szigeti som tidigare besegrat John Andersson på EM 1930. Även Gerhard Karlsson fick ge sig mot ungraren.


Längst till vänster sitter Gerhard Karlsson (DIF) och Erik ”Vangis” Eriksson (IF Linnéa) i Cirkus och väntar på att få gå upp i ringen och mötas vid SM.

Ingen av klubbens boxare var favorit till att vinna guld vid årets SM. Tre man var anmälda i lätt tungvikt men två av dessa valde att gå upp en viktklass till tungvikt för att slippa storfavoriten Lasse Söderberg från Örebroklubben BK Kelly. Det var ett relativt lyckat drag då båda tog medalj – silver till Arne Häggberg och brons till Gerhard Karlsson. Båda besegrades av samme man, guldmedaljören Herbert Nilsson från IK Balder. Gerhard Karlsson hade dessförinnan tagit en meriterande seger mot regerande dubble svenske mästaren Erik ”Vangis” Eriksson. Den tredje lätta tungviktaren – Herbert ”Gibbons” Karlsson – vann en match på knockout innan han förlorade på delat domslut mot Gunnar Fernström från Huvudsta IS. Övriga deltagare från DIF – Sixten Svanström och Lennart Andersson – fick respass direkt. Ekonomiskt sett gick mästerskapet för första gången mycket dåligt för arrangören, Svenska Boxningsförbundet. Resultatet blev ett minus i kassan på 2000 kr.

Under året återfanns flera djurgårdare i andra klubbdräkter. Huvudsta IS och dess tränare Gustav Eriksson hade fortsatt dragningskraft på pugilister i DIF och Stellan Hedström valde att börja tävla för dom under senare delen av året (under vintern och våren hade han jobbat som tränare i Trelleborg). Flera av djurgårdarna som bodde på södra sidan av stan valde att representera mer närliggande klubbar. Elis Marjasin dök upp i BK Örnen, gamle kämpen Billy Hellsberg i BK Tigern, Sven Svärd i BK Primo och Gösta Palm återfanns efter en flytt i Västerås. Ett par mindre kända namn – Valle Segerholm och Tore Pettersson – kom från Lidingö BK, den klubb som Oskar Kjällander tidigare hade tränat. Oskar fungerade under året som djurgårdens huvudsaklige tränare då en kronisk ögonsjukdom hindrade Gurra Bergman från att sköta sitt engagemang mer än sporadiskt. Även om han var en mycket god ersättare är Bergmans frånvaro sannolikt en av förklaringarna till att klubben gick kraftigt tillbaka och tappade sin dominerande ställning. Den mindre lämpliga träningslokalen på Östermalms IP är en annan starkt bidragande orsak.


Gerhard Karlsson, DIF och Per ”Svarte Per” Andersson, Örnen vid deras möte i Nalen vid en av omgångarna av Stockholms Boxningsserie.

Under hösten provades det återigen på att arrangera serieboxning i Stockholm. Senast det begav sig var 1928 (i Göteborg hade försök gjorts i början av 1930-talet dock med begränsad framgång såväl sportsligt som ekonomiskt). Denna gång bestod serien av fem klubbar, Djurgården, IK Balder, IF Linnéa, BK Örnen och Huvudsta IS. Klubbarna möttes i en enkel rak serie. Alla möten bestod av tolv matcher i åtta senior- och fyra juniorklasser (enligt JSM-systemet). Man använde sig av två poängdomare och en ringdomare. En seger i en seniormatch gav två poäng och oavgjort en poäng. I juniormatcherna boxade man om hälften av poängen och totalt stod 20 poäng på spel vid varje möte. Matcherna gick i Nationalpalatset som var slutsålt från golv till tak vid samtliga tio tillfällen och totalt fick klubbarna in över 12 000 i biljettintäkter. En stor ekonomisk framgång men sportsligt blev det ingen succé för Djurgården. Man hade svårt att ställa upp representanter i alla viktklasser men trots erbjudande om att plocka in förstärkning utifrån tackade man nej. Klubben kom sist och förlorade samtliga möten stort. Förlustsiffrorna skrevs till 5-15, 6 ½ – 13 ½, 4-16 samt 4-16 mot Balder, Linnéa, Örnen och Huvudsta. En trist fadäs var att Arne Häggberg – en av klubbens bästa boxare – stängdes av för resten av säsongen av Svenska Boxningsförbundet efter en incident i samband med en av tävlingarna. Han hade uppträtt berusat och olämpligt vid en av de sista tävlingarna (där han själv inte deltog) och fick föras ut ur Nalen. Häggberg återkom inte till klubben efter avstängningen.


Edvin Gustavsson var en av klubbens yngre förmågor. Han deltog bl.a. i serieboxningen och junior-SM.

Detta års junior-SM är mest känt för att 15-årige Olle Tandberg gjorde sin ringdebut vid den lätta avdelningen. Han boxades i lätt tungvikt för BK Tigern och vann två matcher innan han förlorade i semifinal. Tandberg skulle senare komma att övergå till Djurgården och bli den kanske främste boxaren vi haft. Djurgården startade med tio man detta år. Bäst gick det för Tore Pettersson i weltervikt. Han vann fyra matcher innan han förlorade i semifinal. Även Nils Lundin i lätt tungvikt gjorde en bra insats och vann ett par matcher innan han eliminerades i kvartsfinal av slutsegraren Evert ”Battling Siki” Eriksson från Huvudsta IS.

Tiderna var fortsatt hårda även för våra proffsboxare som hade svårt att få matcher. Boxning var definitivt inget man kunde försörja sig på. Sporten utövades vanligen vid sidan av ett ordinarie arbete – om man hade något. Det enda undantaget bland de svenska proffsen var egentligen John ”JA” Andersson som levde gott nere i Paris efter att ha erövrat europatiteln av Jack Etienne vid en gala i Bryssel i början av april. Oskar Kjällander och Gustav ”Myran” Eriksson gjorde sina sista proffsmatcher i september på en liten ”Hjalle Palton”-gala i Hudiksvall. Svenska Boxningsförbundet hade genom åren haft som policy att inte tillåta att proffs återgick till amatörleden. Men under året öppnade man en möjlighet för f.d. ”yrkesboxare” att re-amatöriseras. Begreppet nationell amatör infördes vilket innebar att boxarna kunde delta i nationella tävlingar men inte i landskamper och mästerskap. Hårda krav ställdes dock och vem som helst kunde inte komma på fråga att få dispence. En karenstid på minst tre år infördes under vilken man hade chans att visa att man förtjänade att återupptas som amatör. Oskar Kjällander skulle senare under 1930-talet bli den förste djurgårdaren som återfick sin staus som (nationell) amatör. Gustav ”Myran” Eriksson valde en annan väg för att kunna fortsätta att boxas efter proffskarriären. Han sökte sig till AIF- rörelsen (Stockholms AIF) som tillät att f.d. proffs deltog i deras tävlingar direkt efter avslutad ”yrkeskarriär”


Oskar Kjällander och Myran Eriksson

Vilka yrken hade då våra proffs vid sidan av boxningen. Nedan följer en lista på arbeten som några av de mest framstående proffsen hade haft eller hade vid den här tidpunkten:

Oscar Andrén – vaktmästare vid Telegrafbyrån
Gustav Andersson – arbetare vid Saltsjökvarn
John Andersson – heltidsproffs, innan jobbade han som affärsbiträde
Gustav ”Myran” Eriksson – arbetslös rörmokare
Oskar Kjällander – arbetare vid Gas- och Elektricitetsverket
Nils Ramm – rörmokare

Ett sätt att dryga ut inkomsterna var att delta i uppvisningar. Nisse Ramm reste under många år landet runt – främst med Harry Persson – och gjorde uppvisningar där sparring och boxningsgymnastik ingick. Troligtvis tjänade han mer på det än vad han gjorde på riktiiga proffsmatcher då han var aktiv.

 

Resultat 1933

Under konstruktion

1933-01-08; Plats: Norrtelje Teater
Arr: Norrtelje IF

(F) Sven Lindahl, DIF (Huvudsta) – Sivert Lindahl, Norrtelje; W TKO 1
(B) Olle Forsberg, DIF – Sven Ekman, Norrtelje; W 3
(L) Erik Andersson, DIF – Einar Jansson, Norrtelje; L 3
(L) Patrik Karlsson, DIF – B Nyström, Norrtelje; L TKO 2
(L) Stellan Hedström, DIF – Erik Pettersson, Norrtelje; W 3
(W) Lennart Andersson, DIF – B Nyström, Norrtelje; L WO
(W) Valter Svärd, DIF – B Ekman, Norrtelje; W TKO 3
(M) Knut Broman, DIF – Folke Ekman, Norrtelje, L 3
Kommentar: Klubbmatch som slutade 4-4. Fullsatt. DIF hade lånat in Sven Lindahl från Huvudsta IS i flugvikt och Lennart Andersson vägde över i weltervikt.

1933-01-13/14/15; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: Djurgårdens IF & IK Balder

13 (W) Lennart Andersson, DIF – Herbert Kreutzel, BK Narva; W 3
13 (W) Knut Broman, DIF – Kurt Andersson, BK Örnen; L 3
13 (M) Harald Flodström, DIF – Chmielewski, Polen; L KO 2
13 (LT) Herbert ”Gibbons” Karlsson, DIF – Sven Palm, Södertälje BS; L TKO 1
13 (LT) Gerhard Karlsson, DIF – Gösta Skog, Södertälje BS; W 3
14 (Fj-B) Sixten Svanström, DIF – B Wulff, BK Örnen; W TKO 3
14 (Fj-B) Nils Hörnfeldt, DIF – Gösta Lövgren, BK Örnen; L 3
14 (LT) Gerhard Karlsson, DIF – Sven Palm, Södertälje BS; W 3
15 (Fj-B) Sixten Svanström, DIF – Gösta Lövgren, BK Örnen; L 3
15 (W) Tor Almér, DIF – Axel Jansson, Solna BK; W 3 (stadsuttagning)
15 (W) Lennart Andersson, DIF – Kurt Andersson, BK Örnen; L 3
15 (W) Valter Svärd, DIF – Stig Hedman, Flottans IF; L 3 (extra)
15 (LT) Gerhard Karlsson, DIF – Åke Johnsson, Linnéa; W WO
15 (LT) Gerhard Karlsson, DIF – Harald Eriksson, Solna BK; W 3 (extra)
Kommentar: Internationell tävling med boxare från Polen, Tyskland och Finland. Gott om publik – slutsålt utom på finaldagen – men tävlingen gick trots det back drygt 500 kr. Gamle trotjänaren Arthur ”Stubben” Litzén gjorde vid detta tillfälle sin enda offentliga match för Balder innan han återvände till DIF.

1933-01-20; Plats: Eskilstuna
Arr: BK Celtic

(Fj) Sixten Svanström, DIF – Allan Karlsson, BK Kelly; EXH
(LT) Gerhard, Karlsson, DIF – Tage ”Maggie” Johansson, Balder; W 3
Kommentar: Nationell tävling som hade sammlat dåligt med publik – på sin höjd 300 personer. Allan Karlsson var uttagen till landskampen mot Norge i slutet på januari och var förhindrad att gå riktig match innan dess.

1933-01-22; Plats: China-biografen, Sundsvall
Arr: Sundsvalls BK, Svartvik & Alnö IF

(W) Lennart Andersson, Stockholm (DIF) – Helge Nilsson, Sundsvall; L 3
Kommentar: Den första stadskampen mellan Stockholm och Sundsvall gick inför utsålt hus. Stockholm förlorade med 3-5.

1933-01-28; Plats: Sporthallen, Oslo
Arr: Norska Boxningsförbundet

(W) Tor Almér, Stockholm (DIF) – Anders Larsen, Oslo; L KO 3
Kommentar: Stadskamp för juniorer mot Oslos A-lag inför 1200 åskådare. Resultat: 4-4.

1933-01-29; Plats: Sporthallen, Oslo
Arr: Norska Boxningsförbundet

(W) Tor Almér, Stockholm (DIF) – Erling Andersen, Oslo; L 3
Kommentar: Stadskamp för juniorer mot Oslos B-lag. En fåtalig publik bevittnade 7-1 segern för Stockholm.

1933-02-05; Plats: Folkets Hus, Sandviken
Arr: Sandvikens AIK & DIF

(F) Alf Löfgren, DIF – Bert Andersson, Sandviken; W 3
(B) Olle Forsberg, DIF – John Alm, Sandviken; L KO 1
(Fj) Sixten Svanström, DIF – Arne Magnusson, Sandviken; W TKO 2
(L) Nils Palm, DIF – Sixten Mossberg, Sandviken; W KO 2
(W) Lennart Andersson, DIF – Gösta Knapp, Sandviken; W 3
(M) Erik Åkerlind, DIF – Gösta Vennberg, Sandviken; L KO 2
(LT) Nils Lundin, DIF – Nils Borg, Sandviken; L KO 1
(T) Gerhard Karlsson, DIF – Tore Sjöberg, Sandviken; W 3
Kommentar: Klubbmatch som slutade med seger 5-3. 4-500 åskådare fanns på plats. Entré: 1:50 (salen) respektive 1 kr (läktaren).

1933-02-09; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: Svenska Boxningsförbundet

(LT) Gerhard Karlsson, Stockholm (DIF) – Lajos Szigeti, Budapest; L 3
Kommentar: Ett dubbelarrangemang – boxning och tyngdlyftning. Boxningsdelen bestod av en stadskamp mot ett mycket bra lag från Budapest som bl. a. innehöll Istvan Enekes, guldmedaljör på EM 1930 och OS 1932, båda gångerna i bantamvikt. Karlssons motståndare – Szigeti – är samme man som besegrade John Andersson i EM-semifinalen 1930. Ungrarna vann med 6-2. Ringen monterades ner i pausen på rekordsnabba 12 minuter och 35 sekunder. Inte ens halvfullt i Cirkus vilket innebar en förlust på 2000 kr för arrangören.

1933-02-10; Plats: Folkets Hus, Sundbyberg
Arr: Huvudsta IS & DIF

(F) Sven Lindahl, DIF (Balder) – Hugo Trygg, HIS; L 3
(B) Nils Hörnfeldt, DIF – Sven Hagelbäck, HIS; L 3
(Fj) Sixten Svanström, DIF – Knut Palm, HIS; W 3
(L) Oskar Pihl, DIF – Kurt Wigander, HIS; L WO (W KO)
(W) Lennart Andersson, DIF – K Pettersson, HIS; L 3
(M) Harald Flodström, DIF – John Johansson, HIS; L 3
(LT) Herbert ”Gibbons” Karlsson, DIF – Gunnar Fernström, HIS; L 3
(T) Gerhard Karlsson, DIF – Gustav Eriksson, HIS; W 3
Kommentar: Klubbmatch som slutade med förlust 2-6 trots att Sven Lindahl var inlånad i flugvikt. Pihl klarade inte invägningen och det officiella resultatet blev walkover. Matchen boxades för publikens skull och då vann Pihl på knockout. Hagelbäck, Fernström och Eriksson i Huvudsta hade tidigare boxats för DIF. Publiken var mycket bråkig och Dagens Nyheter skrev att det inte skulle skada om Sundbyberg stängdes av för boxning en tid framåt.

1933-02-26/27/28 & 1933-03-01; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: Svenska Boxningsförbundet

26 (Fj) Sixten Svanström, DIF – Arne ”Lill-loppan” Jansson, Linnéa; L 3 (1-2)
26 (LT) Herbert ”Gibbons” Karlsson, DIF – Eugen Wallbom, Linnéa; W TKO 3
26 (T) Arne Häggberg, DIF – Olle Fischer, Solna BK; W 3 (2-1)
26 (T) Gerhard Karlsson, DIF – Arne Andersson, Borlänge; W 3 (2-1)
28 (W) Lennart Andersson, DIF – Harry Eklund, Borlänge; L 3 (0-3)
28 (LT) Herbert ”Gibbons” Karlsson, DIF – Gunnar Fernström, Huvudsta IS; L 3 (1-2)
28 (T) Arne Häggberg, DIF – Edgar Holtz, IK Balder; W KO 1
28 (T) Gerhard Karlsson, DIF – Erik ”Vangis” Eriksson, Linnéa; W 3 (2-1)
01 (T) Arne Häggberg, DIF – Arvid Jansson, IK Atlas; W WO semi
01 (T) Gerhard Karlsson, DIF – Herbert Nilsson, IK Balder; L 3 (0-3) semi
02 (T) Arne Häggberg, DIF – Herbert Nilsson, IK Balder; L 3 (0-3) final
Kommentar: Senior-SM.

1933-03-10; Plats: Bondegatan 10
Arr: IF Linnea och Djurgårdens IF

(Fj) Stig Karlsson, DIF – Ove Andersson, Linnéa; L 3
(Fj) Olle Forsberg, DIF – Georg Gustavsson, Linnéa; W TKO 1
(L) Nils Eriksson, DIF – Alfred Sedin, Linnéa; L TKO 2
(L) Stellan Hedström, DIF – Erik Samuelsson, Linnéa; EXH
(W) Lennart Andersson, DIF – Uno Alsterlind, Linnéa; EXH
(W) Oskar Pihl, DIF – Erik Blomberg, Linnéa; EXH
(M) Hans Hallberg, DIF – Brynolf Andersson, Linnéa; W TKO 2
(T) Gerhard Karlsson, DIF – Per Eriksson, Linnéa; L 3
Kommentar: Träningstävling i Linnéas lokal. Entré: 1 kr plus skatt.

1933-03-17; Plats: Svea Livgardes Danspaviljong, Karlavägen
Arr: BK Narva

(Fj) Stellan Hedström, DIF (Narva) – Lindeberg, Göta Livgarde; W 3
Kommentar: Klubbmatch mellan BK Narva och Göta Livgarde där Hedström lånats in från DIF.

1933-03-19; Plats: Folkets Hus, Sandviken
Arr: Sandvikens AIK

(L) Stellan Hedström, DIF – Sixten Mossberg, Sandviken; W 3
Kommentar: Nationell tävling, säsongens sista. Publiken på 500 personer hade betalt 1:50 för de reserverade platserna respektive 1 kr för övriga platser.

1933-03-31; Plats: Uppsala
Arr: Upsala IF

(F) Alf Löfgren, DIF – E Ahlin, Enköping; L 3
Kommentar: Nationell tävling med fulltalig publik. Entré: 1:50 respektive 1:80.

1933-04-03/04; Plats: Bondegatan 10, Stockholm
Arr: Djurgårdens IF & IF Linnéa

03 (F) Alf Löfgren, DIF – Harry ”Loppan” Jansson, Linnéa; L TKO 2
03 (B) Olle Forsberg, DIF – Rudolf Mångelin, Linnéa; L WO (EXH)
03 (Fj) Sixten Svanberg, DIF – Stig Johnsson, Linnéa; L 3
03 (L) Stellan Hedström, DIF – Kurt Kreuger, Linnéa; L WO
03 (W-j) Valter Svärd, DIF – Gunnar Lindström, Linnéa; W 3
03 (M-j) Erik Åkerlind, DIF – Harry Andersson, Linnéa; W 3
03 (LT-j) Edvin Gustavsson, DIF – Torsten Persson, Linnéa; L KO 1
03 (T-j) Herbert ”Gibbons” Karlsson, DIF – Sune Carleman, Linnéa; W TKO 2 (L WO)
04 (F-j) Alf Löfgren, DIF – Allan Schager, Linnéa; L 3
04 (B-j) Olle Forsberg, DIF – Rudolf Mångelin, Linnéa (Tigern); L 3 (W WO)
04 (Fj-j) Nils Hörnfeldt, DIF – George Gustavsson, Linnéa; L 3
04 (L-j) Tore Pettersson, DIF – Erik Samuelsson, Linnéa; L 3
04 (W) Oskar Pihl, DIF – Per Edlund, Linnéa; L WO
04 (M) Harald Flodström, DIF – Harry Gustavsson, Linnéa; L 3
04 (LT) Herbert ”Gibbons” Karlsson, DIF – Sven Eriksson, Linnéa; L 3
04 (T) Gerhard Karlsson, DIF – Erik ”Vangis” Eriksson, Linnéa; L 3
Kommentar: Junior- och seniorklubbmatch som gick under två dagar i IF Linnéas klubblokal. Den inleddes med seniorernas fyra lätta viktklasser och juniorernas fyra tunga och tvärtom den avslutande dagen. Seniorerna förlorade med 0-8 och juniorerna 3-5. Publiken var fulltalig.

1933-04-07; Plats: Cirkus, Linköping
Arr: IFK Linköping

(M) Edwin Gustavsson, DIF – Nils Frisk, Linköping; L KO 2
(LT) Herbert ”Gibbons” Karlsson, DIF – Lars Söderberg, BK Kelly; L 3
Kommentar: Nationell tävling inför ca 1000 personer.

1933-07-26; Plats: Nöjesfältet, Djurgården
Arr: Svenska Boxningsförbundet

(LT) Gerhard Karlsson, DIF – Folke ”Massa” Lind, BK Örnen; W 3
(T) Arne Häggberg, DIF – Herbert Nilsson, IK Balder; L TKO 3
Kommentar: Första kvällen – av två – i en uttagningstävling i det s.k. Djungeltältet, inför en Irlandsresa. Publik: 400 st.

1933-07-28; Plats: Nöjesfältet, Djurgården
Arr: Svenska Boxningsförbundet

(B) Olle Forsberg, DIF – Rudolf Nilsson, BK Örnen; L 3
(Fj) Stellan Hedström, DIF – Harry Larsson, Solna BK; W 3
(LT) Gerhard Karlsson, DIF – Folke ”Massa” Lind, BK Örnen; W 3
Kommentar: Inför 500 åskådare, inklusive celebriteterna Starke Abdullah och Fridolf Rhudin, avgjordes finalerna i Irlandsturneringen. Biljettpris: 1 kr.

1933-07-30; Plats: Södertälje Folkpark
Arr: Södertälje Boxningssällskap

(Fj) Olle Forsberg, DIF – Sixten Eriksson, SBS; L 3
(L) Stellan Hedström, DIF – Kurt Hedlund, Balder; L 3
(LT) Arne Häggberg, DIF – John Andersson, DIF; EXH
Kommentar: Nationell gala inför 600 åskådare. Detta var den sista av sommarens uppvisningar i Sverige för JA. Den första gick på Haga Nöjesfält 21/7 och entrén var 60 öre.

1933-08-07; Plats: Eriksdalsbadet, Stockholm
Arr: BK Örnen

Kommentar: Gustav Martinsson och BK Örnen hade byggt en utomhusring i Eriksdalsbadet för sommarträning och tävlingar. Vid denna gala deltog föruton boxare från arrangörsklubben, Stellan Hedströn, DIF och boxare från Balder. Inga resultat är kända.

1933-08-11; Plats: Polishusgården, Dublin
Arr: Polisen i Dublin

(LT) Gerhard Karlsson, DIF – J Farren, Polisen Dublin; L 3
Kommentar: Tävling i polishuset inför närmare 10 000 människor, förlust med 2-4. Den anda matchen gick 15/8, i förorten Brady utanför Dublin. Då var Gerhard Karlsson skadad och kunde inte ställa upp. Matcherna gick i 6×2 minuter.

1933-10-08; Plats: Atlashallen, Atlasmuren 1, Stockholm
Arr: Djurgårdens IF & IK Balder

(F) Alf Löfgren, DIF – Åke Forsell, Balder; D 3
(B) Nils Andersson, DIF – Sture Fagerström, Balder; W WO (L 3)
(Fj) Olle Forsberg, DIF – Lennart Bohman. Balder; L KO 2
(L) Sixten Svanström, DIF – Kurt Hedlund, Balder; L TKO 3 (skada)
(W) Lennart Andersson, DIF – Nils Karlsson, Balder; L 3
(M) Arthur ”Stubben” Litzén, DIF – Olle Östling, Balder; D 3
(LT) Herbert ”Gibbons” Karlsson, DIF – Nils Glans, Balder; L 3
(T) Arne Häggberg, DIF – Emil Johansson (Vallsäter), Balder; L 3
(F-j) W WO
(Fj-j) L WO
(W-j) Tore Pettersson, DIF – Arne Ehn, Balder; D 3
(LT-j) Nils Lundin, DIF – Olov Strid, Balder; D 3
Kommentar: Första omgången i Stockholms boxningsserie. Förlust med 5-15. Emil Johansson gjorde comeback som nationell amatör. Han hade gått ett par proffsmatcher 1928. Entreavgift: 1 kr, 1:50 och 2 kr. Tävlingslokalen användes en kortare period för boxning detta år – första gången var då arbetarmästerskapen arrangerades i slutet på mars. Balder förlade sitt KM hit och AIF arrangerade även en stor ryss-gala i november. Resterande omgångar i serien gick på Nalen som kom att bli den huvudsakliga tävlingslokalen för stockholmsboxningen under många år.

1933-10-20; Plats: Nationalpalatset
Arr: Djurgårdens IF & IF Linnéa

(F) Alf Löfgren, DIF – Rudolf Mångelin, Linnéa; L 3
(B) Nils Andersson, DIF – Stig Cederberg, Linnéa; L WO
(Fj) Olle Forsberg, DIF – Kurt Kreuger, Linnéa; L TKO 1
(L) Oskar Pihl, DIF – Stig Johnsson, Linnéa; L 3
(W) Lennart Andersson, DIF – Pelle Edlund, Linnéa; L 3
(M) Arthur ”Stubben” Litzén, DIF – Harry Gustavsson, Linnéa; W 3
(LT) Gerhard Karlsson, DIF – Eugen Wallbom, Linnéa; W 3
(T) Arne Häggberg, DIF – Åke Johnsson, Linnéa; L 3
(F-j) Sven Wiggberg, DIF – Knut Eriksson, Linnéa; D 3
(Fj-j) Åke Johansson, DIF – Sigurd Gyhlenius, Linnéa; L 3
(W-j) Tore Pettersson, DIF – F Daneman, Linnéa; W 3
(LT-j) Nils Lundin, DIF – Arthur Wahlstedt, Linnéa; W 3
Kommentar: Andra matchen i boxningsserien, förlust med 6 ½ – 13 ½ . Entré: 1:20, 1:80 och 2:40.

1933-10-27; Plats: Östermalms IP, Stockholm
Arr: Djurgårdens IF

(LT) Gerhard Karlsson, DIF – Nils Lundin, DIF
Kommentar: Träningstävling i klubblokalen. Klubbens bästa boxare deltog. Förutom ovanstående boxare annonserades med Sixten Svanström, Lennart Andersson och Oskar Pihl. Entré: 1 kr. Resultaten är inte kända.

1933-11-03; Plats: Nationalpalatset
Arr: Djurgårdens IF & BK Örnen

(F) Alf Löfgren, DIF – Einar Malmkvist, Örnen; L 3
(B) ? – Rudolf Nilsson, Örnen; L WO
(Fj) Sixten Svanström, DIF – Gösta Alm, Örnen; L 3
(L) Oskar Pihl, DIF – Gösta Lindquist, Örnen; L KO 2
(W) Lennart Andersson, DIF – Nils Fogelberg, Örnen; D 3
(M) Edwin Gustavsson, DIF – Evert ”Nockeby” Andersson, Örnen; L TKO 3
(LT) Nils Lundin, DIF – Sävlund, Örnen; W KO 1
(T) Gerhard Karlsson, DIF – Per ”Svarte Per” Andersson, Örnen; L 3
(B-j) Sven Wiggberg, DIF – Gösta Ring, Örnen; L WO
(L-j) Stig Karlsson, DIF – Gösta Lindquist, Örnen; L TKO 2
(M-j) Hans Hallberg, DIF – G Wideman, Örnen; D 3
(T-j) Alfons Olofsson, DIF – Gunnar Eriksson, Örnen; D 3
Kommentar: Tredje matchen i boxningsserien, förlust med 4-16. Notera att Örnen hade två olika boxare i lättvikt med samma namn.

1933-11-17; Plats: Nationalpalatset, Stockholm
Arr: Djurgårdens IF & Huvudsta IS

(F) Alf Lövgren, DIF – ?, HIS; L WO
(B) Sven Nordström, DIF – Sven Lindahl, HIS; L 3
(Fj) Sixten Svanström, DIF – Evert ”Pulvret” Lindblom; HIS; L 3
(L) Georg Wahlström, DIF – Gillis Lindqvist; HIS; L KO 1
(W) Lennart Andersson, DIF – Henry Pettersson, HIS; L 3
(M) Harald Flodström, DIF – Anders Johansson; HIS; L 3
(LT) Nils Lundin, DIF – Gunnar Fernström, HIS; W KO 1
(T) Gerhard Karlsson, DIF – Karl Bonnevier; HIS; W 3
(B-j) Sven Wiggberg, DIF – ?, HID; L WO
(Fj-j) B Nordström, DIF – Tage Reinholdsson, HIS; L TKO 3
(M) Edwin Gustavsson, DIF – John Johansson, HIS; L 3
(T-j) Alfons Olofsson, DIF – Evert ”Siki” Eriksson; HIS; L 3
Kommentar: Sista och avslutande matchen i Stockholms boxningsserie. Resultat: 4-16. B Nordström var profftränare i golf. För att kunna boxas krävdes att han sökte dispens som nationell amatör hos Svenska Boxningsförbundet, vilket han – som andre boxare genom tiderna – fick. Huvudsta boxade i ny klubbdräkt. Den gamla bestående av vita linnen och blå byxor hade bytts till vinröda linnen och stålgrå byxor.

1933-12-01; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: Svenska Boxningsförbundet

(LT) Gerhard Karlsson, DIF – John Sjöö, Malmö; D 3
Kommentar: Stockholm mötte landsorten under två dagar. Stockholm representerades först av ett norrlag. Match ovan var en extramatch och ingick inte i stadskampen. Det var – som alltid då Karlsson var inblandad – en sluggerfest och var galans mest bejublade match.

1933-12-03; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: Svenska Boxningsförbundet

(LT) Gerhard Karlsson, DIF – John Sjöö, Malmö; W 3
Kommentar: Stockholm mötte landsorten – andra dagen – denna kväll representerades Stockholm av ett söderlag. Avgörande möte mellan Karlsson och Sjöö.

1933-12-03; Plats: Norrtelje Teater
Arr: Norrtelje IF

(Fj) Nils Hörnfeldt, DIF – H Jansson, NIF; W KO 1
(Fj) Olle Forsberg, DIF – Sven Ekman, NIF; L 3
(L) Georg Wahlström, DIF – Gunnar Karlsson, NIF; L TKO 3
(L) Åke Johansson, DIF – Birger Lindberg, NIF; L 3
(W) Tore Pettersson, DIF – Erik Pettersson, NIF; L 3
(W) Lennart Andersson, DIF – Einar Jansson, NIF; W TKO 2
(M) Edvin Gustavsson, DIF – B Edlund, NIF; W TKO 2
(T) Nils Lundin, DIF – Oskar Kjällander, DIF; EXH
Kommentar: Klubbmatch som ej samlade lika stor publik som vanligt.

1933-12-03; Plats: Nyköping; Arr: Nyköpings BS
(Fj) Sixten Svanström, DIF – Stig Johnsson, Linnéa; EXH
Kommentar: Nationell gala med många stockholmare.

1933-12-12/13/14/15/16; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: Svenska Boxningsförbundet

12 (W) Tore Pettersson, DIF – Max Scheiman, BK Primo; W 3
12 (W) Valle Segerholm, DIF – T Löfgren, Eskilstuna BK; W 3
12 (LT) Nils Lundin, DIF – Alge Andersson, Motala; W TKO 2
13 (Fj) Åke Johansson, DIF – Holger Lemming, Motala; L 3
13 (Fj) Nils Hörnfeldt, DIF – Georg Gustavsson, BK Primo; L 3
13 (W) Tore Pettersson, DIF – Birger Eriksson, IF Linnéa; W 3
13 (W) Valle Segerholm, DIF – Felix Rognione, BK Örnen; W 3
13 (LT) Nils Hägglund, DIF – Arne Svedman, IF Linnéa; L 3
14 (F) Alf Lövgren, DIF – Folke Pettersson, BK Tigern; L 3
14 (F) Sven Wiggberg, DIF – Karl Westling, BK 32 Kalhäll; W 3
14 (W) Tore Pettersson, DIF – Sten Lindell, BK Örnen; W 3
14 (W) Valle Segerholm, DIF – Olge Johnsson, Malmberget; L 3
14 (LT) Nils Lundin, DIF – T Eriksson, BK Narva; W 3
15 (F) Sven Wiggberg, DIF – Allan Schager, BK Primo; L TKO 3
15 (W) Tore Pettersson, DIF – Karl Sjöberg, BK Örnen; W 3
15 (LT) Nils Lundin, DIF – Evert ”Siki” Eriksson, Huvudsta IS; L TKO 3
16 (W) Tore Pettersson, DIF – Eilert Hagberg, BK Örnen; L TKO 2 (semi)
Kommentar: JSM, lätta avdelningen. BK Primo var en klubb som bildats under hösten – på initiativ av boxarna Harry ”Loppan” Jansson och Svante Sällberg – och som tävlade i chokladbruna dräkter. Klubben startade som en utbrytning ur Linnéa och kallades i början BK Trim och tränade på Weimarks Institut. Initialt var det en handfull seniorer och ett tjugotal juniorer som lämnade Linnéa men klubben växte snabbt och boxare från andra klubbar samt egna förmågor tillkom i en strid ström. Vid årets slut hade medlemsantalet vuxit till ca 100 st och man hade en egen lokal på Allhelgonagatan 3 på söder. En av Primos främsta pugilister var gamle djurgårdaren Percy Almström. En annan nybildad klubb som deltog för första gången var BK Masen. Olle Tandberg gjorde debut vid detta mästerskap. Han boxade för BK Tigern som nu flyttat från Mälarhöjden in till Södermalm.

1933-12-20; Plats: Jakobsgatan 19, Stockholm
Arr: Academica

(LT) Gerhard Karlsson, DIF – Emil ”Mille” Johansson, IK Balder; EXH
Kommentar: Boxningsavdelningen av studenternas idrottsklubb (man hade även avdelningar för brottning och frigymnastik) hade generalrepetion inför JSM i sin nya klubblokal. Studentboxarna tränades av ”Mille”.

1933-12-28/29/30 & 1934-01-02/03; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: Svenska Boxningsförbundet

29 (L) Georg Wahlström, DIF – William Sporre, BK Tigern; W 3
29 (M) Edwin Gustavsson, DIF – Gunnar Egrell, UIF; L 3
30 (L) Georg Wahlström, DIF – Bertil Stenmark, Kramfors; L TKO 3
Kommentar: Junior-SM:s tunga avdelning.