1929
Det sista klubbderbyt mot IF Linnéa detta decennium blir en mycket jämn historia med ett dystert slut. IF Linnéa har inför denna säsong (1928/29) förstärkt med ett flertal boxare från Nicolai IK och halva deras lag – fyra boxare – vid årets match kommer ursprungligen därifrån. Från Djurgårdens segerrika fjolårsåtta återstår endast två boxare – Sven Modigh och Olle Östling – men flera goda ersättare har plockats in och utgången av kampen är i förväg oviss. Linnéa har dock ledningen nästan hela tiden men inför den sista matchen ligger de svartblå endast under med 3-4 och tungvikten blir avgörande. Djurgårdens segrar har tagits av nyförvärvet Harry Pettersson i fjädervikt på knockout, Sven Modigh i lättvikt och av den nya lätta tungviktsstjärnan Gustav Eriksson som tvingade motståndaren att ge upp efter två ronder. Tävlingens sista match går mellan den rutinerade djurgårdaren Carl Sjöstrand och Julius Faktor. De flesta i det fullsatta Cirkus tror nu på en säker djurgårdsvinst, inte minst Sjöstrand själv som har besegrat Faktor tidigare. Han är förvarnad om Linnéaitens tunga vänster och garderar sig bra för den men får snart känna på att han även har en hård höger. Sjöstrand kommer snabbt upp men är fortfarande ”dimmig” och efter ytterligare ett par rejäla snytingar räknas han ut och slutresultatet skrivs till 3-5. Ett par veckor senare vid tävlingar i Norrland får han ta emot ett lågt slag och går ner för räkning och gör om samma misstag – att gå upp för tidigt – och blir även denna gång hårt knockad. Han tvingas nu till en längre vila.
Harry Pettersson, nyförvärv från IK Balder, segrade vid klubbmatchen mot IF Linnéa.
I mitten på januari är det så dags för ett returmöte mellan Stockholms och Oslos juniorer. Dom möttes första gången 1927 i den norska huvudstaden. Denna gång gör man upp i Cirkus på Djurgården där Stockholms A- och B-lag möter Norges bästa ”gutter” under två dagar. Arthur ”Stubben” Litzén är uttagen i A-laget och Oskar Pihl, Harald Flodström samt Ebbe Andersson i B-laget. ”Stubben” och Flodström vinner båda enkelt på KO medan Pihl och Andersson förlorar på poäng. Stockholm vinner båda matcherna med 6-2 respektive 5-3.
De årligen återkommande landskamperna mot våra nordiska grannar Norge och Danmark fortsätter och för första gången möter man även Finland. Som vanligt har Djurgården rikligt med representanter i de svenska ”åttorna”. Detta år bidrar klubben med ett flertal nya ”coming men”. I matchen mot Norge i slutet av januari gjorde Gustav Eriksson landslagsdebut i lätt tungvikt. Mot Finland en vecka senare debuterade Arthur ”Stubben” Litzén i weltervikt. Med till Helsingfors fanns även Gustav Eriksson i lätt tungvikt. Slutligen, i mars gör John Andersson sitt första framträdande i landslagsdressen då Sverige möter Danmark i Köpenhamn. Där deltog också ”Stubben” Litzén och Gustav Eriksson. Även tungviktaren Gustav Andersson fanns med i truppen men boxade inte.
I slutet av februari var det dags för ännu en klubbmatch, denna gång mot Stockholms AIF. Den går i AIF:s lokal och Djurgården ställer i princip upp med ett B-lag men vinner ändå enkelt med 6-2.
John Andersson blev överraskande svensk mästare i mellanvikt.
Vid årets SM i början på mars ställde klubben upp med sju boxare, så många som fem tog sig till final. Även BK Örnen har fem representanter kvar på finaldagen och upplösningen blir en tvekamp klubbarna emellan. Sven Modigh som tidigare på mästerskapet har tagit tre fina skalper förlorar lättvikten mot Örnens landslagsman Kurt Andersson. Arthur ”Stubben” Litzén – som gjort stora framsteg under ”Gurra” Bergmans ledning – poängbesegrar därefter BK Falkens Karl Westblom. Tidigare under turneringen har han eliminerat Lorentz Olsson, Redbergslid, i den ”moraliska finalen”. ”Stubben” blir den andre boxaren som under samma säsong tar guld på både junior- och senior-SM. Även mellanviktaren John Andersson har utvecklats mycket sedan han kom till klubben. Han har besegrat två örnenboxare tidigare i turneringen och i finalen ställs han mot en tredje örnenpojk, Ernst Towesson, som även han klart besegras. I lätt tungvikt möts Djurgårdens Gustav Eriksson och Olle Falk, BK Örnen. Den senare är fyrfaldig svensk mästare och han vinner, efter en mycket jämn kamp, sitt femte guld trots att han oförklarligt tröttnar totalt i sista ronden. I flera tidningsreferat bedöms segern som mycket tveksam och t.o.m. felaktig. En tid efter mästerskapet läggs Falk in på sjukhus för lungsot. Han återhämtar sig aldrig och dör senare på hösten. Även tungviktsfinalen blir en mycket jämn drabbning med ett domslut vars riktighet ifrågasätts i pressen. Gustav Andersson, DIF, möter Carl Sundström, Redergslid. Djurgårdaren är favorit till att ta sin tredje raka titel efter att tidigare ha eliminerat BK Örnens Gottfrid ”Gotte” Karlsson. Efter tre ronder där göteborgaren stått för den mer stilfulla boxningen och Andersson för de hårdaste träffarna ges Sundström segern av domarna. Djurgården och BK Örnen blir mästerskapens bästa klubbar. Båda hade fem finalister och erövrade två guld. Av de 78 guldmedaljer som delades ut detta decennium erövrades 20 stycken av djurgårdsboxare vilket motsvarar drygt 25%. Utöver detta hade klubben 15 boxare i final (silverplats) och 12 stycken i semifinal, vilket idag skulle innebära en bronsmedalj.
Gustav Eriksson och göteborgarna Bertil ”Kyllis” Kylander och Carl Sundström vid SM.
I mars fyllde Svenska Boxningsförbundet tio år. Det firades med en tvådagars jubileumsturnering, den s.k. kvadratturneringen, där man bjöd in Norges och Danmarks landslag. Sverige representerades av ett Stockholms- och ett landsortslag. De fyra tyngsta viktklasserna i stockholmslaget bemannades med djurgårdarna Harald Flodström (W), John ”JA” Andersson (M), Gustav Eriksson (LT) och Gustav Andersson (T). Samtliga vinner de inledande matcherna och tar sig till final. Flodström vinner där en jämn match mot mycket duktige Einar Aggerholm och John Andersson avfärdar enkelt Ingvar Ludwigsen. Även Gustav Eriksson fick möta en dansk, EM- och OS-bronsmedaljören, Jacob Michaelsen och förlorar på poäng. Tungviktsfinalen blir ett returmöte mellan Gustav Andersson och Carl Sundström som boxades för landsortslaget. Matchförloppet liknande det från SM-finalen och tyvärr blir också domarnas bedömning densamma. När krutröken skingrats i Cirkus fick Stockholm och Danmark dela på förstapriset. Den djurgårdare som gjorde bäst ifrån sig var JA. I pressen beskrivs han som en f.d. slugger på väg att utvecklas till stilboxare.
Årets klubbmästerskap hålls som vanligt i föreningens lokal i april. Mästare blev Sture Fagerström (flugvikt), Björn Rahm (bantamvikt), Harry Pettersson (fjädervikt), Sven Modigh (lättvikt), Harald Flodström (weltervikt), Ebbe Andersson (mellanvikt), Gustav Eriksson (lätt tungvikt) och Gustav Andersson (tungvikt). Parallellt med seniorturneringen gick även juniormästerskapen. Turneringen är det sista klubbmästerskapet och f.ö. den sista boxningstävling som arrangeras i denna lokal.
Stellan Hedström, klubbmästare i flugvikt för juniorer (t.v.). Gerhard Karlsson, 23 år, guld i mellanvikt på JSM 1929 (t.h.).
Under våren börjar Djurgården att leta efter en lämplig ny klubblokal. Den gamla på Döbelnsgatan har inte blivit mer än träningslokal till brottare och boxare och andra sektioner har känt sig husvilla. Dessutom är den trång och omodern. Man söker efter en trevlig, representativ och centralt belägen lokal som kan tjäna som samlings- och möteslokal för alla sektioner så att ett verkligt föreningsliv kan existera. Till slut fastnar man för en lokal i Nationalpalatset (National eller Nalen som det senare kom att kallas) med adress David Bagares Gata 15. Den nya lokalen iordningställs under sommaren och innefattar ett flertal mötesrum, omklädnings- och duschrum samt den 13 x 15 meter stora pelarsalen dit boxarna nu förlägger sin träning. Faciliteterna beskrivs som pampiga och vid tävlingar finns det plats för ca 300 åskådare. Brottarna tar nu helt över det gamla utrymmet på Döbelnsgatan.
Harald Flodström och Gösta Dahlberg vid uppvisningsboxningar i Norrköping maj 1929. Tredje man i ringen är Harry ”HP” Persson (övre bilden). Nils Ramm, Gösta Dahlberg, Gustav Eriksson och John Andersson på stan innan fajterna (undre bilden).
Under sommaren tränar man som vanligt på Tranebergs IP där man byggt upp en ring och hängt upp säckar vid dansbanan. Det som skiljer denna sommar från andra är att Nisse Ramm och ”Kille” Kjällander förbereder sig inför en proffsgala i Velodromen i början av augusti och har förlagt sitt träningsläger hit. Flera djurgårdsboxare deltar. Ramm mötte norrmannen Edgar Christensen om den skandinaviska lätta tungviktstiteln och vann en överlägsen poängseger. Det blir Ramms sista match i Sverige innan han i oktober beger sig till USA för att fortsätta karriären. Men före det hinner han med att ge ett par avskedsuppvisningar i Djurgårdens nya lokal. Tidigare på våren hade han besegrat Edvard Hultgren om den svenska titeln. Kjällander förlorade kvalificeringen för en titelmatch i mellanvikt mor Gunnar Berggren. Under året var även ”Myran” Eriksson och Oscar Andrén aktiva. De möttes faktiskt ännu en gång i en tiorondersmatch om den svenska fjäderviktstiteln för proffs i mitten på april. Denna gång slutade drabbningen oavgjort vilket betydde att Andrén fick behålla sin titel.
Westberg och Gösta Dahlberg på Traneberg 1929 (t.v.). Oskar Nilsson, nyförvärv från Sundsvall (t.h.).
Under sommaren fortsätter avhoppen till BK 28 då Olof Östling och Niels Eriksson går dit. Eriksson var en gång i tiden en av klubbens mest lovande boxare men hade p.g.a. sitt arbete förhindrats att träna rationellt de senaste två säsongerna och hade därför även tävlat mycket sparsamt. När han nu bestämmer sig för att satsa på boxningen igen gör han det under sin gamle tränare ”Konte” Jonsson. Även Östling lockas över av ”Konte”. Han kommer i framtiden att hoppa vidare till andra klubbar och tar ett par SM-guld (för Linnéa och Balder). Nya boxare är Herbert ”Gibbons” Karlsson från BK Örnen, svensk-amerikanen Oskar Nilsson från Sundsvalls BK samt Rune Törnblom och Karl Nordgren från Huvudsta IS. Tidigare under våren har Sture Fagerström från IK Balder, Elis Marjasin samt bröderna Eskil och Nils Hultqvist från AIF anslutit. Den senare vann junior-SM 1927 i weltervikt.
Djurgårdslaget som deltog i GAK:s tävlingar i Göteborg november 1929. Fr.v. ses John Andersson, Gurra Bergman (tränare), Gustav Andersson, Sven Modigh (högst upp), Gösta Dahlberg (längst fram), Harald Flodström, Carl Sjöstrand, Björn Rahm och Carl G Svanberg (ledare).
DIF:s internationella tredagarstävlingar gick i slutet av november. Att det var ett stort och viktigt arrangemang illustreras ganska bra av att tidningsskriverierna började redan en vecka innan tävlingen. I den största morgontidningen, DN, var det nästan dagligen artiklar på sportsidorna, ofta ganska stora och utförliga där det redogjordes för vilka boxare som skulle delta samt spekulerades i hur matcherna skulle sluta. Det stora dragplåstret detta år var en match mellan Djurgårdens Gustav Eriksson och den danske superstjärnan Thyge Pedersen som tagit silver på OS 1924 och guld på EM 1925. (Han tog även EM-guld 1930). På plats fanns även en trupp mycket goda tyska boxare, många av Sveriges elitboxare samt djurgårdens alla toppboxare.
Pelarsalen, Nalen i november 1929. Delar av den DIF-trupp som skulle delta i klubbens internationella tävlingar i Cirkus. Fr.v.: Gustav Andersson, Gustav Eriksson, Herbert ”Gibbons” Karlsson, John ”JA” Andersson, Gerhard Karlsson, Harald Flodström, Gustav ”Gurra” Bergman (tränare), Sven Modigh, Gösta Dahlberg, Stellan Hedström, Björn Rahm och Sture Fagerström. Saknas på bilden gör: Kurt Kreuger, Bill Hellsberg, Harry Pettersson, Rune Törnblom, Bror Persson och Gustav Ekström som också deltog i tävlingen.
Till finalerna sista dagen har sex djurgårdare kvalificerat sig. Inför ett fullsatt Cirkus vinns fyra guld genom Kurt Kreuger (flugvikt), Sven Modigh (lättvikt), John Andersson (mellanvikt) och Gustav Andersson (tungvikt). I flugviktssemifinaler slog ”Southpaw”-boxaren Kurt Kreuger – med en dräpande vänsterkrok – en av de snabbaste knockouterna som skådats i Cirkus. Örnenboxaren Zetterberg räknades ut efter 15 sekunder. Den upphaussade huvudmatchen mellan Eriksson och Pedersen slutade med en knapp men klar dansk seger.
Cirkus vid JSM. Fr.h.: Verner Blom (UIF), Gösta Bergling (BK 28), Gerhard Karlsson, Karl Nordgren, ”Gurra” Bergman och Pelle Ekenberg, samtliga DIF.
Årets junior-SM blir en stor succé för DIF som återigen blir bästa klubb. Gerhard Karlsson tar guld i mellanvikt. I final skulle han ha mött klubbkamraten Karl Nordgren som tvingades att lämna WO p.g.a. en skada. Utanför ringrepen var Gerhard Karlsson mest känd som en av klubbens många duktiga backhoppare som bl.a. hade representerat Sverige vid internationella tävlingar i Polen för ett par år sedan. Utöver guldet till Karlsson hade klubben två finalister, Rune Ljungkvist (weltervikt) och Sven Andersson (tungvikt), samt två semifinalister, Kurt Kreuger (flugvikt) och Björn Rahm (bantamvikt). Sven Andersson var yngre bror till klubbens tungviktsankare Gustav Andersson. Kurt ”Kurre” Kreuger skall komma att bli en av svensk boxnings största utövare någonsin. Han var en av fyra bröder som boxades och började i Djurgården 1928 då hans bror, Harry Kreuger, gick över till BK 28 och han fick då överta broderns tävlingsdräkt. Karriären varade i nästan 20 år men större delen av den boxades han för IF Linnéa. Han gick närmare 500 matcher, boxade 29 landskamper (23 vinster), tog sex SM-guld och ett EM-guld 1947.
Resultat 1929
1929-01-06; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: Djurgårdens IF & IF Linnéa
(F) Viktor Engström, DIF – Harry ”Loppan” Jansson, IF Linnea; L 3
(B) Orfeo Pettinelli, DIF – Charles Fredriksson, IF Linnea; L 3
(Fj) Harry Pettersson, DIF – Gunnar Storm, IF Linnea; W KO 2
(L) Sven Modigh, DIF – Ernst Gustavsson, IF Linnea; W 3
(W) Arthur ”Stubben” Litzén, DIF – Selfrid Johansson, IF Linnea; L 3
(M) Olof Östling, DIF – Erik Mångelin, IF Linnea; L 3
(LT) Gustav Eriksson, DIF – Helge Skogh, IF Linnea; W AB 3
(T) Carl Sjöstrand, DIF – Julius Faktor, IF Linnea; L KO 1
Kommentar: Klubbmatch där Harry Pettersson gör debut i djurgårdsdressen.
1929-01-12/13; Plats: Odéon Teatern, Luleå
Arr: Luleå BK
12 (L) Sven Modigh, DIF – K Hultman, Umeå; W 3
12 (W) Arthur ”Stubben” Litzén, DIF – Kellerman, Ing 4 Boden; W KO 1
12 (LT) Carl Sjöstrand, DIF – Gottfrid ”Karlsvik” Johansson, Luleå BK; L AB 2
13 (L) Sven Modigh, DIF – Anton Stenberg, Luleå BK; L 3 (final)
13 (W) Arthur ”Stubben” Litzén, DIF – G Anderberg, Luleå BK; W 3 (final)
Kommentar: Brottarklubbens nationella tävling, den förnämsta som anordnats i denna stad. Sjöstrand fick ta emot ett lågt slag och reser sig dumt nog upp redan på ”tre” trots att han fortfarande inte var ”fit for fight” och gick direkt på ett par hårda smällar och sekonden tvingas att ge upp (han hade rätt till en minuts vila). Publik: 400.
1929-01-17; Plats: Döbelnsgatan 97, Stockholm
Arr: Djurgårdens IF
Kommentar: Träningstävling i klubblokalen där bl.a. Nils Ramm, Oskar Kjällander och ”Myran” Eriksson deltog.
1929-01-19/20/21/22; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: IF Linnéa
19 (W) Arthur ”Stubben” Litzén, Stockholm A – Brynjulf Hansen, Oslo; W KO 1
19 (W) Olof Östling, DIF – Stig Thorp, BK Örnen; W 3
20 (Fj) Oskar Pihl, Stockholm B – Harald Hansen, Oslo; L 3
20 (W) Harald Flodström, Stockholm B – Brynjulf Hansen, Oslo; W KO 2
20 (M) Ebbe Andersson, Stockholm B – Ottar Hals, Oslo; L 3
20 (LT) Gustav Eriksson, DIF – Munkley, England; W 3
21 (M) John Andersson, DIF – Gösta Karlsson, HIF; W AB 2
22 (L) Sven Modigh, DIF – Hammarström, BK Örnen; W 3
22 (L) Sven Modigh, DIF – Martin Lidström, Södertälje; W 3
22 (W) Arthur ”Stubben” Litzén, DIF – Selfrid Johansson, IF Linnéa; L 3
22 (M) Olof Östling, DIF – Wigmore, England; L 3
22 (M) John Andersson, DIF – Frank Crawley, England; W 3
Kommentar: Internationell turnering med ett engelskt militärlag på plats. Tävlingen inleddes med en dubbelstadskamp för juniorer där Stockholms A- och B-lag mötte Oslo. Vinst för Stockholm med 6-2 och 5-3. JA:s motståndare i finalen, Crawley, tog guld på EM 1925 i mellanvikt.
1929-01-24; Plats: Döbelnsgatan 97, Stockholm
Arr: Djurgårdens IF
Kommentar: Träningstävling i klubblokalen med Nils Ramm, Oskar Kjällander och ”Myran” Eriksson som dragplåster. De två sistnämnda ligger i träning inför matcher i Göteborg respektive Stockholm i början på februari.
1929-01-27; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: Svenska Boxningsförbundet
(LT) Gustav Eriksson, Sverige – Reidar Thorsen, Norge; L 3
Kommentar: Landskamp mot Norge där Gustav Eriksson gör debut. Han inkasserar – enligt svensk press – en tveksam förlust (med domarsiffrorna 1-2). Svensk landskampsseger.
1929-01-31; Plats: Döbelnsgatan 97, Stockholm
Arr: Djurgårdens IF
(W) Arthur ”Stubben” Litzén – Allan Melin; EXH
(M) Gerhard Karlsson – Nils Hildeby; W 3
(T) Gustav Andersson – Gustav Eriksson
Kommentar: Klubbtävling i träningslokalen. Fler matcher boxades än de ovan nämda. Under året skulle klubbtävlingarna främst komma att innehålla uppvisningsmatcher.
1929-02-03; Plats: Folkets Hus, Sörnäs, Helsingfors
Arr: Finska Boxningsförbundet
(W) Arthur ”Stubben” Litzén, Sverige – Carlo Väckewä, Finland; L 3
(LT) Gustav Eriksson, Sverige – Torsten Ström, Finland; W 3
Kommentar: Landskamp mot Finland där ”Stubben” gör debut. Det slutade med svensk seger, 5-3. Publiken (ca 1 200 åskådare) beskrevs i pressen som den mest partiska och högljudda i Norden och de finska domarna ansågs okunniga. En finsk domare hade 8-0 till Finland.
1929-02-05/06; Plats: Viborg, Finland
Arr: Viipurin Voimaillijat
05 (W) Arthur ”Stubben” Litzén, DIF – Niilo Kallinen, Finland; W 3
05 (LT) Gustav Eriksson, DIF – Arvid von Plato, Finland; W 3
06 (W) Arthur ”Stubben” Litzén, DIF – Ilmari Mätsä, Finland; W 3
06 (LT) Gustav Eriksson, DIF – Sigfrid Kaivanto, Finland; L WO
Kommentar: Internationell turnering där delar av det svenska landslaget deltog. Gustav Eriksson hade förfrusit sin fot i kylan (-40 grader) och kunde inte ställa upp i finalen.
1929-02-07; Plats: Döbelnsgatan 97, Stockholm
Arr: Djurgårdens IF
(M) Harald Flodström, DIF – Oskar Kjällander; EXH
(M) John Andersson, DIF – Oskar Kjällander; EXH
Kommentar: Oskar Kjällander ligger i träning för en match i Göteborg mot tysken Urban Kracht den 10 februari. I övrigt deltog några av klubbens mer kända boxare.
1929-02-08; Plats: Fyrishov, Uppsala
Arr: Uppsala AK
(F) Stellan Hedström, DIF – Freddy Pettersson, Sirius; W 3
(Fj) Sven Modigh, DIF – Georg Pettersson, UAK; W 3
(W) Harald Flodström, DIF – Uno Lund, UAK; W 3
(M) John Andersson, DIF – Harald Flodström, DIF; D 3
Kommentar: Atletklubbens nationella tävling där en uppvisningsmatch mellan Harry Persson och Bror Engström var huvudnummret. Den sista matchen anges som oavgjord men även den var troligen en uppvisning.
1929-02-10; Plats: Folkets Hus, Sandviken
Arr: Sandvikens AIK
(B) Björn Rahm, DIF – G Hemgren, BK Falken Gävle; W TKO 2
(LT) Gustav Ekström, DIF – Clas Engström, Falu BS; L 3
Kommentar: Nationell tävling med lokala förmågor samt stockholmsboxare från DIF och Örnen.
1929-02-10; Plats: Konsertteatern, Sundsvall
Arr: Sundsvalls BK
(L) Sven Modigh, DIF – Bertil Nilsson, Sundsvalls BK; L 3
(M) John Andersson, DIF – Sven Persson, Alnö IF; W 3
Kommentar: Nationell tävling. Endast halvfullt i lokalen.
1929-02-17; Plats: Folkets Hus, Enköping
Arr: Enköpings BK
(B) Björn Rahm, DIF – John Hallgren, Enköpings BK; L 3
Kommentar: Nationell tävling med lokala boxare där Gurra Bergman var ringdomare. Folkets hus var i det närmsta fullsatt.
1929-02-22; Plats: Fleminggatan 36, Stockholm
Arr: Djurgårdens IF & Stockholms AIF
(F) Viktor Engström, DIF – Westholm, AIF; W 3
(B) Björn Rahm, DIF – Nordström, AIF; W 3
(Fj) J Wahlström, DIF – E Jansson, AIF; W 3
(L) Bror Persson, DIF – Hilding Andersson, AIF; L 3
(W) Harald Flodström, DIF – Elis Marjasin, AIF; W 3
(M) Albin Hansson, DIF – Evert ”Jim” Nyström, AIF; L 3
(LT) Ebbe Andersson, DIF – Arne Häggberg, AIF; W 3
(T) John Andersson, DIF – Hubert Lövenmark, AIF; W 3
Kommentar: Klubbmatch mellan Djurgårdens B-lag och AIF i de sistnämndas träningslokal. Senare gick Marjasin, Häggberg och Lövenmark över till DIF.
1929-03-01/02/03/04; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: Svenska Boxningsförbundet
01 (L) Sven Modigh, DIF – Olle Eriksson, Redbergslid; W 3
01 (W) Arthur ”Stubben” Litzén, DIF – Erik ”Målarn” Olsson, HIF; W 3
02 (Fj) Bill Hellsberg, DIF – Bertil Nilsson, Sundsvalls BK; L 3
02 (L) Gunnar Bjurholm, DIF – Karl Sandahl, UIF; L 3
02 (L) Sven Modigh, DIF – Gösta Karlsson, Örebro AK; W 3
02 (W) Arthur ”Stubben” Litzén, DIF – Lorentz Olsson, Redbergslid; W 3
02 (T) Gustav Andersson, DIF – Gottfrid Karlsson, BK Örnen; W 3
03 (L) Sven Modigh, DIF – G Pettersson, Sundsvalls BK; W 3 (semifinal)
03 (W) Arthur ”Stubben” Litzén, DIF – Erik Liedholm, Hälsingborgs BK; W 3 (semifinal)
03 (M) John Andersson, DIF – Martin Karlsson, BK Örnen; W 3
03 (M) John Andersson, DIF – Stig Thorp, BK Örnen; W 3 (semifinal)
03 (LT) Gustav Eriksson, DIF – Harry Pettersson, BK Örnen; W 3 (semifinal)
03 (T) Gustav Andersson, DIF – Folke Eriksson, IK Balder; W 3 (semifinal)
04 (L) Sven Modigh, DIF – Kurt Andersson, BK Örnen; L 3 (final)
04 (W) Arthur ”Stubben” Litzén, DIF – Karl Westblom, BK Falken; W 3 (final)
04 (M) John Andersson, DIF – Ernst Towesson, BK Örnen; W 3 (final)
04 (LT) Gustav Eriksson, DIF – Olle Falk, BK Örnen; L 3 (final)
04 (T) Gustav Andersson, DIF – Carl Sundström, Redbergslid; L 3 (final)
Kommentar: Senior-SM. Handskarna som användes under mästerskapet var av märket Lonsdale och vägde 8 ounze. Dessa var något tyngre än de handskar som användes vid proffsmatcher som och vägde 6 ounze.
1929-03-10; Plats: Stora Teatern, Stockholm
Arr: BK Örnen
(F) Stellan Hedström, DIF – Bertil ”Bebe” Ljung, BK Örnen; L 3
(W) Harald Flodström, DIF – Eskil Pettersson, BK Örnen; W 3
Kommentar: Extramatcher vid BK Örnens klubbmästerskap.
1929-03-15/17; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: Svenska Boxningsförbundet
15 (W) Harald Flodström, Stockholm – Rudolf Johansson, Norge; W 3
15 (M) John Andersson, Stockholm – E Kjerulf, Norge; W 3
15 (LT) Gustav Eriksson, Stockholm – Adolf Iversen, Norge; W 3
15 (T) Gustav Andersson, Stockholm – Halvdan Nielsen, Danmark; W 3
17 (W) Harald Flodström, Stockholm – Einar Aggerholm, Danmark; W 3 (final)
17 (M) John Andersson, Stockholm – Ingvar Ludwigsen, Danmark; W 3 (final)
17 (LT) Gustav Eriksson, Stockholm – Jacob Michaelsen, Danmark; L 3 (final)
17 (T) Gustav Andersson, Stockholm – Carl Sundström, Landsorten; L 3 (final)
Kommentar: Den s.k. Kvadratturneringen där lag från Stockholm och landsorten representerade Sverige. Dessutom deltog Norges och Danmarks landslag. Stockholm och Danmark delade på förstaplatsen.
1929-03-24; Plats: Værdenshallen, Köpenhamn
Arr: Danmarks Boxningsförbund
(W) Arthur ”Stubben” Litzén, Sverige – Arne Sande, Danmark; L 3
(M) John Andersson, Sverige – Ingvar Ludwigsen, Danmark; W 3
(LT) Gustav Eriksson, Sverige – Halvdan Nielsen, Danmark; L 3
Kommentar: Bortakamp mot Danmark där John Andersson gjorde landslagsdebut. Gustav Andersson fanns med i truppen men boxade inte.
1929-03-25; Plats: Folkets Hus, Helsingborg
Arr: Helsingborgs BK
(W) Arthur ”Stubben” Litzén, DIF – Erik Liedholm, Helsingborgs BK; W 3
(M) John Andersson, DIF – Hilding Lindstrand, Malmö; W 3
(LT) Gustav Eriksson, DIF – Olle Falk, BK Örnen; EXH
(T) Gustav Andersson, DIF – John Friberg, Landskrona; W RSC 2
Kommentar: De svenska boxarna från landskampen i Köpenhamn stannade på vägen hem och deltog i en tävling mot Skånes bästa förmågor inför en publik på ca 1 000 personer.
1929-04-08; Plats: Berlin, Tyskland
Arr: BC Heros/Maccabi
(T) Gustav Andersson, DIF – Lücke, Hanover, Tyskland; L 3
Kommentar: Andersson förstärkte ett lag från BK Örnen på turné i Tyskland och Sverige.
1929-04-10; Plats: Berlin
Arr: BC Astoria
(T) Gustav Andersson, DIF – Amelung, BC Astoria, Tyskland; W 3
Kommentar: Andra och sista tävlingen i Tyskland på turnén. Den tyske boxaren tog fem räkningar.
1929-04-11/12; Plats: Döbelnsgatan 97, Stockholm
Arr: Djurgårdens IF
11 (Myggvikt) Kurt Kreuger – H Eriksson; W 3
11 (F) Sture Fagerström – Viktor Engström; W KO 2
11 (Fj) Eskil Hultqvist – Birger Göthberg; W TKO 2
11 (Fj) Harry Pettersson – Oskar Pihl; W TKO 3
11 (L) Gösta Dahlberg – Manzetti; EXH
11 (W) E Nilsson – Bertil Schütt; W 3
11 (W) G Roos – K Östrin; W 3
11 (W) Skoog – G Nilsson; W 3
11 (M) Ebbe Andersson – Petersén; W RSC 1
12 (Myggvikt) Kurt Kreuger – Tore Karlsson; W 3
12 (F) Sture Fagerström – Stellan Hedström; W 3
12 (B) Björn Rahm – Viktor Engström; W 3 (EXH?)
12 (Fj) Harry Pettersson – Gustav ”Myran” Eriksson; EXH
12 (L) Sven Modigh – Gösta Dahlberg; W 3
12 (W) Harald Flodström – Arthur ”Stubben” Litzén; EXH (W WO)
12 (M) Ebbe Andersson – S Hildeby; W 3
12 (LT) Gustav Eriksson – Gustav Ekström; W 3
12 (T) Sven Andersson – R Endahl; W RSC 2
Kommentar: Årets klubbmästerskap blir den sista boxningstävling som arrangeras i denna träningslokal. Klubbmästare blev Sture Fagerström (flugvikt), Björn Rahm (bantamvikt), Harry Pettersson (fjädervikt), Sven Modigh (lättvikt), Harald Flodström (weltervikt), Ebbe Andersson (mellanvikt), Gustav Eriksson (lätt tungvikt) och Gustav Andersson (tungvikt). Notera att Andersson blev mästare utan att boxa en match, han var inte ens närvarande! Juniormästare blev följande Kurt Kreuger (myggvikt), Stellan Hedström (flugvikt), Viktor Engström (bantamvikt), Oskar Pihl (fjädervikt), Bror Persson (lättvikt), G Roos (weltervikt), S Hildeby (mellanvikt), Gustav Ekström (lätt tungvikt) och Sven Andersson (tungvikt).
1929-04-12; Plats: Malmö
Arr: Malmö BS
(T) Gustav Andersson, DIF – John Friberg, Landskrona; W 3
Kommentar: Den tredje och sista tävlingen på BK Örnens turné.
1929-05-18; Plats: Olympiastadion, Stockholm
Arr: IF Linnéa
(L) Gösta Dahlberg, DIF – Erik Blomberg, IF Linnéa; L 3
(M) John Andersson, DIF – Bertil Blomberg, IF Linnéa; W 3
(LT) Gustav Eriksson, DIF – Julius Factor, IF Linnéa; W 3
Kommentar: Tävlingar i allmän idrott och boxning.
1929-07-21; Plats: Dansbanan, Grisslinge Havsbad, Värmdö
Arr: BK 28
Kommentar: Boxare från BK 28, IK Balder samt John Andersson, DIF, deltog.
1929-07-28; Plats: Örjans Vall, Halmstad
Arr: Halmstads BK/BK Amatör
(M) John Andersson, DIF – Erik Liedholm, Helsingborgs BK; W 3
(M) John Andersson, DIF – Erik Magnusson, Redbergslids BK; W 3 (final)
Kommentar: Boxningstävling i samband med fotbollsmatchen mellan Halmstads BK och IFK Göteborg. Åda tävlingarna var en del av de s.k. utställningsspelen.
1929-07-31; Plats: Tranebergs IP, Stockholm
Arr: Allmänna Boxningssällskapet (ABS)
(M) Gerhard Karlsson, DIF – Oskar Kjällander; EXH
Kommentar: Pressträning inför den stora proffsgalan i Velodromen, Hornsbergs Strand den 5 augusti där Nisse Ramm och ”Kille” Kjällander boxades. Ramm och Kjällander hade under juli förberett sig inför galan på Tranebergs IP och flera djurgårdsboxare, såsom Gerhard Karlsson, Oskar Nilsson och Carl Sjöstrand, hjälpte till som sparring.
1929-08-09; Plats: Idrottsplanen, Luleå
Arr: Luleå BK
(Fj) Rune Törnblom, DIF – E Johansson, Luleå BK; W AB 3
(L) Bror Persson, DIF – Bror ”Snarveln” Bäckström, Luleå BK; L 3
(M) Gerhard Karlsson, DIF – P Lindström, Luleå SK; W 3
(LT) John Andersson, DIF – Gottfrid ”Karlsvik” Johansson, Luleå BK; W 3
(B, W) Stellan Hedström, DIF – Harald Flodström, DIF; EXH
(LT, T) John Andersson, DIF – Carl Sjöstrand, DIF; EXH
Kommentar: En trupp djurgårdare deltar på tävlingar under idrottsveckan. Boxningarna var utomhus på fredagen inför ca 400 personer. Tävlingen gick i regnväder, visserligen rådde någotsånär uppehåll men stundtals föll ett besvärande duggregn och mot slutet var ringgolvet vått och halkigt och den sista uppvisningsmatchen fick gå i mycket lugn stil.
1929-08-10; Plats: Folkets tomt vid Lutherska Missionshuset, Kalix
Arr: Kalix Kommunistiska Arbetarkommun
Kommentar: De tyngsta boxarna i Djurgårdens norrlandstrupp gör en uppvisning utomhus vid en tvådagarsfest. Harald Flodström (W), Gerhard Karlsson (M), John Andersson (LT) och Carl Sjöstrand (T) gör stor succé.
1929-09-15; Plats: Friluftsteatern, Södra Folkparken, Stockholm
Arr: IF Linnéa
(B) Stellan Hedström, DIF – Arne ”Lill-loppan” Jansson, IF Linnéa; L 3
(Fj) Sture Fagerström, DIF – Jansson, HIF; W 3
(M) Arthur ”Stubben” Litzén, DIF – Allan Widén, IF Linnéa; W 3
Kommentar: Nationell tävling inför en i det närmaste fulltalig publik. Dessvärre var ringens konstruktion svag, och man måste ideligen ingripa för att hindra att den gav sig iväg på egen hand, vilket inverkade åtskilligt störande på matcherna.
1929-09-22; Plats: David Bagares Gata 15, Stockholm
Arr: Djurgårdens IF
(Fj) Rune Törnblom – Rune Ljungquist; EXH
(L) Gösta Dahlberg – Harry Pettersson; EXH
(M) John Andersson – Herbert ”Gibbons” Karlsson; EXH
(LT) Carl Sjöstrand – Oskar Nilsson; EXH
(T) Gustav Andersson – Gustav Eriksson; EXH
Kommentar: Boxarna inviger den nya klubblokalen med en tävling inför ca 250 personer. Flera av boxarna är nyförvärv och det är första gången Rune Törnblom, Gibbons Karlsson och Oskar Nilsson uppträder i djurgårdsdressen. Det torde nog även vara enda gången Nilsson boxades för DIF då han inom kort återvände till Sundsvall. Totalt bestod programmet av 8-10 matcher och även ”Stubben” Litzén, Gerhard Karlsson och Gustav Ekström deltog.
1929-10-04; Plats: David Bagares Gata 15, Stockholm
Arr: Djurgårdens IF
(L) Gösta Dahlberg – Rune Törnblom; EXH
(W) Harald Flodström – Arthur ”Stubben” Litzén; EXH
(LT) John Andersson – Carl Sjöstrand; EXH
(LT) Gustav Eriksson – Gustav Ekström; EXH
Kommentar: En recettafton för ”Gurra” Magnussom som skadat sig svårt i vänsterhanden – vid en fyverkeriolycka – och tvingats att amputera delar av denna samt tre fingrar. Fler uppvisningsmatcher stod på programmet i klubblokalen denna kväll, bl.a. deltog Sven Modig. En andra insamling hålls den 17/10 på National vid en vanlig dansafton där flera av de utländska boxare som kvällen efter skulle delta på en ABS-afton i Cirkus, samt flera kända svenska boxare deltog.
1929-10-11; Plats: David Bagares Gata 15, Stockholm
Arr: Djurgårdens IF
(Fj) Rune Ljungquist – Gösta Dahlberg
(L) Rune Törnblom – Sven Modigh
(M) Gerhard Karlsson – Herbert ”Gibbons” Karlsson
(LT) John Andersson – Gustav Ekström
(LT) Gustav Eriksson – Carl Sjöstrand
(T) Gustav Andersson – Oskar Kjällander; EXH
Kommentar: Tävling med ett tiotal matcher där de ovan nämnda utannonserades i ”reklamen”.
1929-10-13; Plats: Folkets Hus, Enköping
Arr: Enköpings BK
(Fj) Viktor Engström, DIF – Lennart Andersson, EBK; W 3
(Fj) Björn Rahm, DIF – Valter Andersson, EBK; L 3
(W) Harald Flodström, DIF – Ewald Hjort; EBK; W 3
Kommentar: Nationell tävling där ”Gurra” Bergman var ringdomare. Han var en smula nonchalant enligt tidningsreferaten.
1929-10-19/20; Plats: Oslo, Norge
Arr: okänd
19 (T) Carl Sjöstrand, DIF – Kaj Knutsen, Danmark; W 3
20 (T) Carl Sjöstrand, DIF; W WO
Kommentar: Sjöstrand på resa med ett lag från BK Örnen. Han gjorde här offentlig comeback efter en längre tids vila.
1929-10-20; Plats: Regeringsgatan 28, Stockholm
Arr: IK Balder
Kommentar: Klubbtävling på Weimarks Institut. John Andersson mötte två av Balders bästa boxare. Enligt förhandsuppgifter så deltog även mellanviktarna Harry Eriksson, Carl Raab och S Karlsson. Det var troligen två av dessa han mötte.
1929-10-23; Plats: David Bagares Gata 15, Stockholm
Arr: Djurgårdens IF
(LT) Gustav Eriksson – Nils Ramm; EXH
Kommentar: Nils Ramm boxas sista gången inför svensk publik innan avförden till Amerika. Nästa dag (24/10) gifter han sig med Märta Käck varpå de nygifta på kvällen tar tåget till Göteborg för att därifrån resa vidare med båt till New York. Ett hundratal personer hyllar Nisse vid avfärden från Stockholms Central, bl.a. deltog simmaren Arne Borg. Avskedsboxningen äger rum i klubblokalen. Nisse visar hela sitt träningsprogram. I övrigt stod ca tio matcher – alla mellan djurgårdsboxare – på kvällens program med Gösta Dahlberg, Sven Modigh, John Andersson, Gustav Eriksson och Gustav Andersson i spetsen.
1929-10-26/27; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: BK Örnen
26 (B) Stellan Hedström, DIF – Henry Norell, IK Balder; L 3
26 (B) Björn Rahm, DIF – Karl Axell, BK Örnen; W 3
26 (B) Sture Fagerström, DIF – Christman, Tyskland; W 3
26 (Fj) Gösta Dahlberg, DIF – Harald Grönholm, Finland; W 3
26 (L) Sven Modigh, DIF – Nils Karlsson, IK Balder; W 3
26 (W) Harald Flodström, DIF – Gustav Broström, BK Örnen; W 3
26 (M) John Andersson, DIF – Erik Andersson, BK Örnen; W AB 3
26 (M) Herbert ”Gibbons” Karlsson, DIF – Gösta Karlsson, HIF; W 3
27 (B) Sture Fagerström, DIF – Björn Rahm, DIF; W 3
27 (B) Sture Fagerström, DIF – Henry Norell, IK Balder; L AB 2 (skada, final)
27 (Fj) Gösta Dahlberg, DIF – E Moehl, Tyskland; L 3 (final)
27 (L) Sven Modigh, DIF – Sven Thorén, BK 28; W 3
27 (L) Sven Modigh, DIF – Baechler, Tyskland; L 3 (final)
27 (W) Harald Flodström, DIF – Kurt Andersson, BK Örnen; L RSC 2
27 (M) Gerhard Karlsson, DIF – Torsten Ström, Finland; L 3
27 (M) John Andersson, DIF – Herbert ”Gibbons” Karlsson, DIF; W AB 1
27 (M) John Andersson, DIF – Torsten Ström, Finland; W WO (final)
Kommentar: BK Örnens internationella tävlingar med finska och tyska boxare.
1929-11-01; Plats: David Bagares Gata 15, Stockholm
Arr: Djurgårdens IF
Kommentar: Tävling i klubblokalen där ett tiotal uppvisningsmatcher stod på kvällens program. Laget till göteborgstävlingarna fick en genomkörare (se nedan).
1929-11-02/03; Plats: Lorensbergs Cirkus, Göteborg
Arr: Göteborgs AK
02 (B) Björn Rahm, DIF – O Larsson, Vänersborgs IF; W 3
02 (Fj) Gösta Dahlberg, DIF – Gerhard Bergendahl, GAK; L RSC 1
02 (L) Sven Modigh, DIF – Anders Wennberg, Vänersborgs IF; L 3
02 (W) Harald Flodström, DIF – Svante Johansson, Hisingen; W 3
02 (M) John Andersson, DIF – John Nilsen, Oslo AK; W 3
02 (LT) Carl Sjöstrand, DIF – Adolf Iversen, Oslo AK; W AB 2
03 (B) Björn Rahm, DIF – Landry Bengtsson, IK Ymer; L 3 (final)
03 (W) Harald Flodström, DIF – B Bertzen, Oslo AK; W 3 (final)
03 (M) John Andersson, DIF – Oscar Larsson, GAK; W AB 2 (final)
03 (LT) Carl Sjöstrand, DIF – Oscar Olsson, GAK; L AB 1 (final)
03 (T) Gustav Andersson, DIF – Knut Pedersen, Oslo AK; L AB 2 (skada, final)
Kommentar: Internationell turnering med norrmän i startfältet.
1929-11-03; Plats: Alnö IF:s klubblokal, Sundsvall
Arr: Alnö IF
(M) Herbert ”Gibbons” Karlsson, DIF – Sven Persson, Alnö IF; W 3
Kommentar: Uttagningstävling till distriktslaget i Alnö IF:s lokal med extramatchen ovan på programmet. En publik på ca 500 personer hade infunnit sig, fullt hus.
1929-11-09/10; Plats: Borås
Arr: IK Ymer
10 (M) John Andersson, DIF – Erik Magnusson, Redbergslids BK; W AB 3 (skada)
10 (M) John Andersson, DIF – John Nilsson, Oslo AK; W AB 2 (skada)
Kommentar: Internationell tävling med norrmän som inleddes med en klubbmatch den första dagen mellan IK Ymer och Oslo AK.
1929-11-13; Plats: David Bagares Gata 15, Stockholm
Arr: Djurgårdens IF
Kommentar: Tävling i klubblokalen där ett tiotal uppvisningsmatcher stod på kvällens program. Några av klubbens bästa boxare deltog, bl.a. Sven Modigh, Gösta Dahlberg, John och Gustav Andersson.
1929-11-15/16/17; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: IF Linnéa
15 (B) Björn Rahm, DIF – John Hallgren, Enköpings BK; L KO 3
15 (Fj-j) Rune Törnblom, DIF – Nils Palm, UIF; W 3
15 (Fj-j) Rune Törnblom, DIF – Harry Kreuger, BK 28; L 3 (final)
15 (L) Sven Modigh, DIF – Ernst Gustavsson, IF Linnéa; W 3
15 (M) Herbert ”Gibbons” Karlsson, DIF – Sven Palm, Södertälje; L KO 1
16 (B) Stellan Hedström, DIF – Henry Norell, IK Balder; L 3
16 (M) John Andersson, DIF – Sven Palm, Södertälje; W 3
16 (M-j) Gerhard Karlsson, DIF – Harry Eriksson, HIF; W 3
16 (M-j) Gerhard Karlsson, DIF – Erik ”Målarn” Olsson, HIF; L 3
17 (B) Stellan Hedström, DIF – John Hallgren, Enköpings BK; L RSC 3
17 (L) Sven Modigh, DIF – Amilcare De Horatis, Italien; W RSC 1 (skada, final)
17 (M) John Andersson, DIF – Oddone Piazza, Italien; L 3
Kommentar: Internationell turnering med danska och italienska deltagare. En juniorturnering gick parallellt med seniorturneringen.
1929-11-22; Plats: David Bagares Gata 15, Stockholm
Arr: Djurgårdens IF
(M) John Andersson – Herbert ”Gibbons” Karlsson, EXH
(M) John Andersson – Gerhard Karlsson, EXH
(LT) Gustav Eriksson – Nils Hammarberg, EXH
(T) Gustav Andersson – Sven Andersson, EXH
Kommentar: Tävling i klubblokalen där Hammarberg gör säsongsdebut. Ett tiotal matcher stod på kvällens program utöver de ovan angivna. De mellan juniorboxarna gick med domslut till skillnad från föregående träningstävlingar. I övrigt var det uppvisningsmatcher.
1929-11-29/30/31; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: Djurgårdens IF
29 (B) Björn Rahm, DIF – Gösta Lindqvist, BK Örnen; L 3
29 (B) Stellan Hedström, DIF – Gösta Palm, BK 28; W 3
29 (B) Bill Hellsberg, DIF – Henry Norell, IK Balder; W KO 2
29 (B) Sture Fagerström, DIF – Kurt Liljedahl, BK 28; L 3
29 (L) Gösta Dahlberg, DIF – Harry Stjernfeldt, BK 28; W 3
29 (L) Sven Modigh, DIF – Göte Forss, BK Örnen; W KO 1
29 (W) Harald Flodström, DIF – Kurt Andersson, BK Örnen; L 3
29 (M) Gerhard Karlsson, DIF – Arne Svedman, IF Linnéa; W 3
29 (M) Herbert ”Gibbons” Karlsson, DIF – Gustav Eriksson, BK Örnen; W 3
29 (M) John Andersson, DIF – Harry Eriksson, HIF; W KO 1
29 (LT) Gustav Ekström, DIF – Edgar Holtz, IK Balder; W 3
30 (F) Kurt Kreuger, DIF – Herbert Andersson, BK Örnen; W TKO 2
30 (B) Stellan Hedström, DIF – Gösta Lindqvist, BK Örnen; L 3
30 (B) Bill Hellsberg, DIF – Kurt Liljedahl, BK 28; L 3
30 (L) Sven Modigh, DIF – Karl Sandahl, UIF; W 3
30 (L) Gösta Dahlberg, DIF – Nils Karlsson, IK Balder; W 3
30 (W) Bror Persson, DIF – Roland Skeppström, Södertälje; L 3
30 (M) Gerhard Karlsson, DIF – Herbert ”Gibbons” Karlsson, DIF; W 3
30 (M) John Andersson, DIF – Klas Lidén, IF Linnéa; W AB 2
30 (LT) Gustav Ekström, DIF – Gottfrid Johansson, Luleå BK; L WO (skada)
30 (T) Gustav Andersson, DIF – Börje Nordlund, IF Linnéa; W 3
31 (F) Kurt Kreuger, DIF – Å Zetterberg, BK Örnen; W KO 1
31 (F) Kurt Kreuger, DIF – Sixten Svanström, AIF; W 3 (final)
31 (L) Gunnar Bjurholm, DIF – G Lindström, BK Örnen; W AB 2
31 (L) Sven Modigh, DIF – Gunnar Bjurholm, DIF; W TKO 2 (final)
31 (M) John Andersson, DIF – Gerhard Karlsson, DIF; W 3 (final)
31 (LT) Gustav Eriksson, DIF – Thyge Pedersen, Horsens AK Danmark; L 3 (extra)
31 (T) Gustav Andersson, DIF – Lars Emilsson, IF Linnéa; W KO 3 (final)
Kommentar: Djurgårdens internationella tävlingar med danska och tyska boxare på besök. Notera att Bill Hellsberg tar sin första seger på fyra år i större sammanhang.
1929-12-08; Plats: Godtemplarsalongen i Teatern, Eksjö
Arr: Eksjö BK
(M) John Andersson, DIF – Erik Wigh, Eksjö BK; W 3
Kommentar: Nationell tävling med lokala förmågor. Anderssons drabbning var huvudmatchen på programmet.
1929-12-08; Plats: Folkets Hus, Hälsingborg
Arr: Hälsingborgs BK
(L) Sven Modig, DIF – Gustav Ekberg, HBK; W AB 3
(L) Sven Modig, DIF – Arvid Persson, Trälleborg, W 3 (final)
(W) Harald Flodström, DIF – Henry Nyrén, Landskrona; W 3
(W) Harald Flodström, DIF – Gösta Sandberg, Landskrona; L KO 1 (final)
(M) Gerhard Karlsson, DIF – Axel Persson, HBK; W 3
(M) Gerhard Karlsson, DIF – Erik Liedholm, HBK; W 3
Kommentar: HBK:s 10-årsjubileum. Tävlingen gick i två avdelningar – dag och kväll – med ca 1 000 åskådare på vardera pass.
1929-12-08; Plats: Klubblokalen, Örebro
Arr: Örebro AK
(M) Herbert ”Gibbons” Karlsson, DIF – Å Arell, Örebro AK; W AB 1
(M) Herbert ”Gibbons” Karlsson, DIF – Lars Söderberg, Örebro AK; L 3 (final)
Kommentar: Nationell tävling med lokala boxare samt pugilister från DIF och Linnéa.
1929-12-10/11/12/13/14/15; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: Svenska Boxningsförbundet
10 (Fj) Rune Törnblom, DIF – Sven Bäckman, Säffle BK; L 3
10 (W) Ebbe Andersson, DIF – Cronje Larsson, Örebro AK; W 3
10 (W) Elis Marjasin, DIF – Folke Ekman, Norrälje BK; W 3
10 (LT) Sven Andersson, DIF – Eugen Wallbom, IF Linnéa; W RSC 3
11 (F) Tore Karlsson, DIF – Åke Broberg, IK Balder; L KO 3
11 (W) Rune Ljungkvist, DIF – Leif Möller, BK Rapid; W 3
11 (W) Ebbe Andersson, DIF – Gustav Broström, BK Örnen; L KO 2
11 (W) Bror Persson, DIF – Harry Eklund, Borlänge SK; L AB 3
11 (W) Elis Marjasin, DIF – Arne Wedman, IF Linnéa; L 3
12 (F) Kurt Kreuger, DIF – Alfons ”Affe” Eriksson, Kramfors IF; W 3
12 (W) Rune Ljungkvist, DIF – Harry Aldén, BK Örnen; W 3
13 (F) Kurt Kreuger, DIF – K Larsson, BK Örnen; W 3
13 (W) Rune Ljungkvist, DIF – Nils Holmgren, Avesta AIK; W 3
13 (LT) Sven Andersson, DIF – Erik Wilhemsson, Säffle BK; W AB 2
14 (F) Kurt Kreuger, DIF – Arne ”Lill-loppan” Jansson, IF Linnéa; L 3 (semi)
14 (W) Rune Ljungkvist, DIF – Ragnar Fahlstad, UIF; W 3 (semi)
14 (LT) Sven Andersson, DIF – Gösta Karlsson, HIF; W AB 2 (semi)
15 (W) Rune Ljungkvist, DIF – Harry Eklund, Borlänge SK; L AB 1 (final)
15 (LT) Sven Andersson, DIF – Julius Factor, IF Linnéa; L 3 (final)
Kommentar: Junior-SM:s första avdelning. I fjädervikt deltar Einar Hammar, Eskilstuna. När han såsmåningom flyttar till Stockholm kommer han att representera DIF och bli en av klubbens mest framstående boxare.
1929-12-22; Plats: Alnö
Arr: Alnö IF
(M) John Andersson, DIF – Sven Persson, Alnö IF; W TKO 1
Kommentar: Nationell tävling, främst med boxare från Sundsvallstrakten. Persson skallades av Andersson efter en minut och tvingades bryta matchen.
1929-12-27/28/29/30 & 1930-01-02; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: Svenska Boxningsförbundet
27 (M) Gerhard Karlsson, DIF – A Göransson, BK Örnen; W 3
28 (M) Gerhard Karlsson, DIF – Harald Eriksson, BK 28; W 3
29 (B) Björn Rahm, DIF – Tore Pettersson, Lidingö BK; W 3
29 (B) Stellan Hedström, DIF – Lennart Andersson, Enköpings BK; W 3
29 (M) George Thunström, DIF – S Löfgren, BK 28; W 3
29 (M) George Thunström, DIF – Helmer Andersson, IK Balder; W 3
29 (M) Karl Nordgren, DIF – Gösta Skog, Södertälje; W 3
29 (M) Karl Nordgren, DIF – Klas Lidén, IF Linnéa; W 3
29 (M) Gerhard Karlsson, DIF – Arne Svedman, IF Linnéa; W 3
29 (T) Nils Hammarberg, DIF – Gustav Didron, Hudiksvalls BK; W 3
29 (T) Alex Pettersson, DIF – Gösta Holmberg, BK Örnen; L 3
30 (B) Stellan Hedström, DIF – Gösta Lindqvist, BK Örnen; L 3
30 (B) Björn Rahm, DIF – Evert ”Pulvret” Lindblom, Huvudsta IS; W 3
30 (M) George Thunström, DIF – Sven Palm, HIF; L 3
30 (M) Gerhard Karlsson, DIF – Edmund Thörnkvist, Falu BS; W 3
30 (M) Karl Nordgren, DIF – Erik Lundin, Avesta AIK; W 3
30 (T) Nils Hammarberg, DIF – Verner Blom, Upsala IF; L RSC 2
02 (B) Björn Rahm, DIF – Alf Björk, Malmbergets AIF; L 3 (semi)
02 (M) Gerhard Karlsson, DIF – Sven Palm, HIF; W 3 (semi)
02 (M) Karl Nordgren, DIF – Hilding Sundin, Kramfors IF; W 3 (semi)
02 (M) Gerhard Karlsson, DIF – Karl Nordgren, DIF; W WO (final)
Kommentar: Junior-SM:s andra avdelning. Aron Gradintsky var anmäld i lättvikt men startade inte. Han var ursprungligen från den nedlagda Enskedeklubben Falken.